Baja Papaja je naziv pesme koju je srpska pevačica Milice Pavlović objavila 19. decembra 2016. godine za Grand Produkciju kao peti singl sa njenog drugog studijskog albuma Boginja.

Baja Papaja
Pesma izvođača Milica Pavlović
sa albuma Boginja
Snimljeno19. decembar 2016.
Žanrpop, folk
IzdavačGrand produkcija
KompozitorVladimir Uzelac
PisacNemanja Trbojević Konte

O singlu uredi

Pesma Baja Papaja je već u promotivnoj najavi drugog albuma Milice Pavlović izazvala veliku pažnju i interesovanje publike u Eks-Ju regionu, budući da je reč o izrazu koji se prvi put pojavio na ovim prostorima i tematici koja se bavi kritikom modernog društva i aktuelnim trendovima ponašanja kod mladih ljudi.

O autorima uredi

Nakon što je obnovila saradnju sa novosadskim kompozitorom Vladimirom Uzelcem Milica je rešila da publici ponudi potpuno drugačije pesme, od melodija do tekstova, i kako je priznala dosta dugo je rezmiljala o tome da li će publika prepoznati Baju Papaju i shvatiti poruku na pravi način. Uzelac je ubedio Milicu da je pesma nesvakidašnja i da je tekst inovativan, te da je vredno da rizikuju i pesmu uvrste na album, što se ispostavilo kao pun pogodak. Tekst je napisao Konte, sa kojim je Pavlovićeva i ranije sarađivala.

Kontroverze oko pesme "Baja Papaja" uredi

Stihovi "Diploma sa Sorbone, voli silikone, izgleda je utripovao da je Al Kapone" su izazvali oprečna mišljenja, kao i nastavak pesme "Velika mu udica, al mu mamac mali, rekla sam mu smesta Papaja pali". Publika je tekst pesme tumačila na razne načine i bilo je raznih teorija o čemu to zapravo Milica peva i ko je uopšte Baja Papaja. [1] pevačica objasnila da je kroz moderne stihove i primere predstavljen muškarac koji nije vredan ženske pažnje jer nudi samo površne stvari. [2]

Spot i nastup za pesmu "Baja Papaja uredi

Pesmu Baja Papaja prati i video spot u kojem je Milica u pojedinim scenama pozirala i na leđima zgodnog i obnaženog muškarca, i to dok radi sklekove. Publiku je posebno intrigiralo to što Pavlovićeva u pesmi pominje reč "Papaja", a u spotu se pojavljuje plod ananasa, što je zapravo bila još jedna zagonetka za publiku. Milica je pesmu izvela samo jednom u emisiji "Zvezde Granda - Specijal", gde se na sceni pojavila u pratnju pet obnaženih manekena koji su je u toku pesme fotografisali i muvali. [3]

Uspeh pesme "Baja Papaja uredi

Spot za pesmu na sajtu Jutjub za manje od dve godine broji oko 20 miliona pregleda, dok je nastup pogledalo više od 5 miliona ljudi.

Reference uredi

  1. Publika je pokušala da provali ko je Baja Papaja![mrtav link], Pristupljeno 21. 11. 2018.
  2. Milica Pavlović objasnila ko je Baja Papaja[mrtav link], Pristupljeno 21. 11. 2018.
  3. O ovom nastupu Milice Pavlović svi pričaju!, Pristupljeno 21. 11. 2018.