Bagdadske kapije

Bagdadske kapije (arap. أبواب بغداد, Abvab Bagdad) su skupni naziv za više historijskih gradskih kapija (bab) u Bagdadu, izgrađenih od abasidskog do osmanskog perioda.

Kružni grad Bagdad s originalne četiri kapije
Renovirana Centralna kapija 2016.

Historija uredi

Kružni grad Bagdad izgrađen je 760-ih od strane abasidskog kalifa al-Mansura i imao je četiri kapije, nazvane po gradovima ili regijama prema kojima su orijentirane:

Ove građevine vremenom su uništene i danas nema njihovih ostataka.

Početkom 12. vijeka, kalif al-Mustazhir došao je na ideju proširenja grada i izgradnje novih zidina i kapija, a radovi su provedeni za vrijeme vladavine njegovog nasljednika al-Mustaršida. Nove kapije bile su:

  • Velika kapija (Bab al-Muazam), poznata i kao Bab al-Sultan, nalazila se na početku ulice al-Muadi odnosno pokraj Abu Hanifine džamije u kvartu Azamiji. Kapija je uništena tokom britanske invazije Bagdada, a danas se po njoj naziva okolno područje koje spada pod gradski centar.
  • Istočna kapija (Bab al-Šarki), nekad smještena na kraju današnje ulice al-Rašid u kvartu Šarkiji, nazvanom po kapiji. Prenamijenjena je u crkvu nakon britanskog osvajanja 1917. i uništena dvadeset godina kasnije.
  • Talismanska kapija (Bab al-Talsim), također Bab al-Halba, podignuta je 1120. i uništena 1917. od strane osmanskih snaga prilikom povlačenja iz grada.
  • Centralna kapija (Bab al-Vastani), znana i kao Horasanska kapija (Bab al-Horasan), jedina je djelomično očuvana i nalazi se pokraj Mauzoleja Omara Suhravardija.

Literatura uredi

  • Guy Le Strange: Baghdad: During the Abbasid Caliphate, Cosimo, 2011, ISBN 9781616405328
  • Jacob Lassner: The Topography of Baghdad in the Early Middle Ages, Wayne State University Press, 1970, ISBN 9780814313916