Babilonski ustanak (626. pne.)

Babilonski ustanak godine 626. pne. je pokrenuo kaldejski velmoža i nominalni babilonski kralj Nabopolasar kako bi Babiloniju oslobodio asirske vlasti.

Pobuna u Babilonu (626. pne.)
Datum 626. pne.
Lokacija Babilon i susjedna područja
Rezultat Odlučujuća babilonska pobjeda; izbacivanje asirskih trupa
Zaraćene strane
Babilonija
Asirija
Komandanti
Nabopolassar Ashur-Etil-Ilani (627 - 624. pne.)
Sin-Shar-Ishkun (624 - 612. pne.)
Snage
nepoznato nepoznato
Gubici
nepoznati nepoznati

Babilonija je pod asirskom vlašću bila - s većim ili manjim prekidima - gotovo dva vijeka. Babilonski vladari, koji su nominalno priznavali asirsko gospodstvo, su često dizali ustanke koje su Asirci u pravilu okrutno gušili. Tako je godine 689. pne. asirski kralj Sanherib potpuno uništio Babilon i pobio njegovo stanovništvo. Njegov nasljednik Esarhadon ga je, pak, dao ponovno sagraditi, a na čelo grada i države je imenovan asirski princ Šamaš-šum-ukin. Godine 652. pne. se on pobunio protiv svog brata Asurbanipala, ali je i ta pobuna ugušena četiri godine kasnije.

Asurbanipal je relativni mir u Mezopotamiji održao tako što je za kralja imenovao domaćeg princa Kandalanua, ali i pohodima kojima je uništen Elam - država koja je tradicionalno podržavala pobunjenike. Međutim, svi su ti pohodi iscrpili asirsku državu, čije je slabljenje postalo očito čak u posljednjim godinama Asurbanipalove vlasti.

Nabopolasar je ustanak digao nedugo nakon Asurbanipalove smrti, odnosno u doba kada su njegovi nasljednici Ašur-etil-ilani i Sinšarkun bili upetljani u dinastijske sukobe. Istovremeno su sa sjevera Asiriju napadala medijska plemena.

Usprkos povoljnog trenutka, rat je bio dugotrajan. Nabopolasar ispočetka nije uspio osvojiti Nippur, glavno asirsko uporište u Babiloniji, ali je zato uspio poraziti asirsku vojsku koja je garnizonu došla u pomoć. Godine 624. pne. je asirska vojska nakratko uspjela povratiti izgubljene garnizone u južnoj Mezopotamiji, uključujući Uruk. Međutim, ti garnizoni su ubrzo pali. Godine 621. pne. Babilonci su uspjeli zauzeti i Nippur, čime je Babilonija konačno bila oslobođena od asirske vlasti.

Nabopolasar je rat nastavio, i od 616. pne., uz pomoć Medijaca, krenuo u osvajanje same Asirije. 614. pne. je uništen Ašur, a dvije godine kasnije i asirska prijestolnica Niniva. Posljednji ostaci asirske države su nestali s padom Harrana. Tako je zahvaljujući babilonskom ustanku na mjesto Asirskog došlo Neo-babilonsko Carstvo.