Babenbergovci

(Preusmjereno sa stranice Babenberg)

Babenbergovci ili Babenberzi (njemački: Babenberger) je naziv za njemačku plemićku porodicu porijeklom iz Bamberga u Frankoniji, poznatoj po tome što su markgrofovi i vojvode vladali tzv. Istočnom markom, odnosno današnjom Austrijom od 976. do 1274.

Babenbergovce historičari i genealozi dijele u dvije grupe - Frankonijske Babenbergovce ili tzv. Stariju kuću Babenberg (Popponide), od koje su nastali Kuća Henneberg i grofovi od Schweinfurta; te Austrijske Babenbergovce. Između te dvije grupe ne postoji čvrsto dokazana veza, iako su Austrijski Babenbergovci tvrdili da potiču od Popponida.

Stariji Babenbergovci vuku porijeklo od franačke plemićke kuće Robertijanaca, a prvi pripadnik koji se spominje u historijski zapisima je Poppo od Grapfelda (u. 839/841). Ta se loza našla u sukobu sa porodicom Konradina oko kontrole srednjeg toka Majne, koji je doveo do bitke kod Fritzlara, u kojoj su Babenbergovci poraženi.

Mlađi Babenbergovci se prvi put javljaju 976. kada je Leopold I proglašen markgrofom Austrije od strane cara Otona II, u znak zahvalnosti za pomoć pri gušenju plemićkog ustanka i uspješnu obranu od Mađara. Njegov potomak, markgrof Heinrich II je godine 1156. od cara Frederika I proglašen vojvodom Austrije, kao kompenzaciju za vojvodstvo Bavarska koje je morao predati Heinrichu Lavu. Posljednji muški nasljednik loze je bio Friedrich II Svadljivi, koji je poginuo 1268. Njegovu zemlju su kasnije preuzeli Habsburgovci.