BIBSYS je upravna agencija osnovana i organizirana od strane Ministarstva obrazovanja i istraživanja u Norveškoj. Oni su pružatelj usluga, s naglaskom na razmjenu, pohranu i pronalaženje podataka koji se odnose na istraživanje, poučavanje i učenje, tj. na metapodatke vezane uz knjižnične resurse.

BIBSYS
Vrsta normativna kontrola
Osnovana 1972.
Osnivač(i)Ministarstvo obrazovanja i istraživanja Norveške
Trenutno sjedište Trondheim
Web-stranicawww.nsd.uib.no

BIBSYS surađuje sa svim norveškim sveučilištima i visokim učilištima, kao i istraživačkim institucijama i s Norveškom nacionalnom knjižnicom.[1][2] BIBSYS je formalno organiziran kao jedinica na Norveškom sveučilištu znanosti i tehnologije (NTNU), koje se nalazi u Norveškoj u Trondheimu. Upravni odbor imenuje norveško Ministarstvo obrazovanja i istraživanja .

Upotreba baze podataka BIBSYS uredi

BIBSYS nudi istraživačima, studentima i ostalima jednostavan pristup izvorima knjižnice pružanjem jedinstvene usluge pretraživanja Oria.no i ostalih knjižničnih usluga.[3] Također isporučuju integrirane izvore za interna istraživanja i specijalne knjižnice, kao i otvorene obrazovne resurse.[4]

Normativna kontrola omogućuje nam otkrivanje bibliografskih i normativnih podataka i pronalaženje svih djela autora pod svim oblicima imena pod kojima ista osoba objavljuje. Jer ponekad se u publikaciji pojavljuje objavljivanje autorskog imena (ili pseudonima), koje nije identično s onim imenom koje se najčešće pojavljuje na njegovim djelima. Identifikator BIBSYS rješava problem poteškoće u prepoznavanju određenog autora uzrokovan i činjenicom da se neka osobna prezimena mogu formalno promijeniti npr. nakon vjenčanja. Katalog knjižnice pruža pregled knjižničnih materijala i organizira se prema svojoj funkciji, koja potječe od specifičnih korisničkih potreba. Zadatak autorskog knjižničnog kataloga je da se u njemu sva djela jednog autora pokažu na jednom mjestu, bez obzira na ime kojim je potpisao svoj rad.

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. Language institute asks hackers to help (archived) in Aftenposten, 7. juna 2002. "The Ivar Aasen Center is a member of Bibsys, which is a library data center offering services to all Norwegian University Libraries, the National Library, all college libraries, and a number of research libraries."
  2. Kulturell kampanjejournalistikk in Aftenposten 4. marta 2009. "Et enkelt søk i Bibsys (et elektronisk biblioteksystem for hele landet, red.anm.)"
  3. Pilotprosjekt i det stille in Aftenposten 25. juna 2009. "eller du kan låne den fra nærmeste bibliotek gjennom Bibsys."
  4. Harvard i spissen for utdanningsrevolusjon in Aftenposten 5. juna 2014. "Mellom fem og ti nye studietilbud har meldt sin ankomst til sommeren og høsten, sier Frode Arntsen i Bibsys, som er ansvarlig for nettportalen."

Eksterni linkovi uredi