Puk Azov

(Preusmjereno sa stranice Azovski puk)

Puk "Azov" (ukr. Полк «Азов») je dobrovoljačka jedinica Nacionalne garde Ukrajine pod nadležnošću ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Nastala je kao jedan od tzv. bataljona teritorijalne obrane (BTrO), odnosno kao dio Specijalnih jednica zaštite državnog poretka u Ukrajini. Osnovan je 5. maja 2014. u Berdjansku, a naknadno opremanje i naoružavanje je, slično kao i još nekoliko formacija BTrO, pomogao izraelsko-ukrajinski oligarh Igor Kolomojski. Većinu ljudstva su na početku činili pripadnici radikalno desnih ukrajinskih nacionalističkih i neonacističkih organizacija među kojima se ističu Patriot Ukrajine i Socijal-nacionalna skupština čiji je vođa Andrij Bilecki istovremeno zapovjednik puka. Jedinica se posebno istakla prilikom bitke za Mariupolj. Simboli jedinice su zbog svojih nacističkih konotacija izazvali kontroverze u međunarodnoj javnosti, ali isto tako u njene redove privukli veliki broj radikalno desnih dobrovoljaca iz zapadnoevropskih i drugih država.

Grb puka Azov

Krajem januara 2015. se puku priključila i grupa od 20 dobrovoljaca iz Hrvatske. [1]

Od augusta 2022. godine, u kontekstu oružanog sukoba u Ukrajini, Puk "Azov" se u Ruskoj Federaciji smatra terorističkom organizacijom.[2]

Izvori uredi

  1. Renata Rašović (8. II 2015). „Hrvatski dragovoljci s Ukrajincima ratuju protiv Rusa”. Večernji list. Pristupljeno 9 februar-вељача 2015. 
  2. „Russia declares Ukrainian military unit a terrorist group” (en). AP NEWS. 2. kolovoza/augusta/avgusta 2022. Pristupljeno 2. septembra/rujna 2023. 

Vanjske veze uredi