Abdurahman Ali Sufi

(Preusmjereno sa stranice Azofi)

Abdurahman ibn Omar Abu'l-Hosein al-Sufi (perzijski: عبدالرحمن صوفیarapski: عبد الرحمن بن عمر الصوفي‎; na Zapadu poznat po latiniziranom imenu Azofi; Raj, 7. 12. 903.Muhara 25. 5. 986.) je bio perzijski astronom.

Život i djelo uredi

 
Zviježde Strijelca u al-Sufijevem djelu Opis nebeskih sazvježda

Živio je na dvoru bujidskog emira Aduda ad-Daule u Isfahanu. Prevodio je i komentirao grčka astronomska djela, pri čemu se posebno ističe Almagest Klaudija Ptolomeja.

U svojoj knjizi Knjiga o nepomičnim zvijezdama (Kitab al-Kavatib al-Tabit al-Musavar) godine 964. je opisao Andromedinu maglicu za koju je koristio izraz "mali oblak". Iste je godine preradio 1100 godina star Hiparhov zvjezdani katalog napravljen oko godine 129. pne. (141-127, 137, 135, 130. pne.) te ga je godine 986. izdao pod naslovom Kitab Suvar al-Kavakib. U njemu je popravio Ptolomejev zvjezdani katalog. Prvi je pokušao povezati tradicionalna arapska imena zvijezda i sazvježđa sa grčkima, koja su dotada bila nepovezana, a što je izazivalo zbrku. Pisao je i o astrolabu i novim načinima njegove upotrebe.

Po njemu je prozvan lunarni krater Azofi (Azophi). Njegove Mjesečeve koordinate su 22,1° južno; 12,7° zapadno, promjer 47 km i dubina 3,7 km.

Vanjske veze uredi