Azijski Amerikanci

Azijski Amerikanci (engleski: Asian Americans) je izraz kojim se u SAD označavaju Amerikanci azijatskog ili porijeklom iz Azije. Prema definiciji Američkog popisnog biroa Azijski Amerikanci su osobe koje potiču od izvornih stanovnika Dalekog Istoka, Jugoistočne Azije ili sa Indijskog potkontinenta. Ovaj termin obuhvata ljude koji se izjašnjavaju kao „Azijati“ kao i one koji se izjašnjavaju kao Kinezi, Filipinci, Indijci, Vijetnamci, Koreanci, Japanci i Ostali Azijati. Prema popisu stanovništva iz 2010. godine Azijski Amerikanci čine 4,8% od ukupnog stanovništva SAD, dok ljudi poreklom iz Azije koji su izmešani sa makar jednom rasom čine 5,6% stanovništva SAD.[1]

Oblasti Azije iz kojih, prema američkom Birou za popis stanovništva, potiču Azijski Amerikanci.
Procenat Azijskih Amerikanaca u ukupnom stanovništvu SAD. Popis iz 2000. godine

Sam izraz je prvi put 1960-ih počeo koristiti historičar i aktivist Yuji Ichioka po uzoru na uvođenje izraz Afroamerikanci za crne Amerikance; njime se nastojalo ukloniti orijentalističke i rasističke stereotipove vezane uz izraze kao što su "Orijentalci" i "Azijati".

Izvori uredi

  1. Karen R. Humes; Nicholas A. Jones, and Roberto R. Ramirez (mart 2011.). „Overview of Race and Hispanic Origin: 2010”. United States Census Bureau. U.S. Department of Commerce. Pristupljeno 14. 9. 2012.