Azijske vrijednosti

Azijske vrijednosti je naziv za ekcepcionalistički koncept koji je od početka 1990-ih nastojao objasniti relativnu ekonomsku superiornost autoritarnih režima u istočnoj Aziji (pri čemu se najviše spominju NR Kina, Malezija i Singapur) u odnosu na liberalne demokracije zapadnog svijeta, tj. očigledan raskorak između impresivne ekonomske liberalizacije i slabe ili nikakve političke demokratizacije tih društava. Kao jedno od objašnjenja za taj fenomen, koji je prkosio tada popularnim tezama o kraju historije, u nekim zapadnim krugovima se pojavila ideja da su narodi i zemlje Istočne Azije jednostavno nisu dovoljno "kondicionirani" za političke institucije zapadnog tipa, odnosno da ih u tome spriječava kultura koja odbacuje materijalizam i individualizam i uz njih vezan koncept slobode. Te su se vrijednosti, koje su se pokušavale povezivati s konfucijanizmom nazvane "azijskim".

Pod azijskim vrijednostima se u tom smislunajčešće podrazumijevaju:

  1. predispozicija za jednopartijski sistem kao "jednostavniji" u odnosu na višestranačje;
  2. davanje prednosti postizanju društvene harmonije kroz konsenzus u odnosu na konfrontaciju i neslaganje
  3. daleko veća briga za efikasnost države i ekonomije, čak i po cijenu ignoriranja ili oduzimanja ljudskih i građanskih prava
  4. odanost i poštovanje prema autoritetima u obliku roditelja, učitelja i države
  5. kolektivizam i komunitarizam nasuprot individualizmu

Azijska ekonomska kriza, kao i uz nju vezan pad autoritarnog Suhartovog režima u Indoneziji, je krajem 1990-ih ozbiljno koncept "azijskih vrijednosti" doveo u pitanje, odnosno kritičare naveo da ponovno ističu kako superiornost zapadnog modela i vrijednosti, tako i primjere prema kojima azijski narodi i države žele iste one demokratske institucije i standarde kao na Zapadu.

V. također uredi

Vanjske veze uredi