Azerbejdžansko vino

Azerbejdžansko vino ima dugu tradiciju. Azerbejdžan je jedna od najstarijih vinarskih regija na svijetu. Azerbejdžanska vina proizvode se u nekoliko područja diljem zemlje.

Proizvodnja grožđa u Azerbejdžanu.

Azerbejdžan ima uspješnu proizvodnju vina koja datira iz 2. tisućljeća prije Krista.[1] Azerbajdžanska višegodišnja povijest proizvodnje vina otkrivena je na arheološkim iskopinama naselja u Kültəpə, Qarabağlar [2] i Galajig. Arheolozi su otkrili posude za fermentaciju kamena i skladište koje su sadržavale ostatke i sjemenke grožđa iz 2. tisućljeća prije Krista. Antički Grci bili su svjesni proizvodnje vina u tom području barem 7. stoljeća prije Krista prema Herodotu. Kasnije će Strabon pisati u 1. stoljeću prije Krista o azerbajdžanskom vinu poznatom kao Kavkaska Albanija. Arapski povjesničari i geografi opisuju razvijeno vinogradarstvo oko Ganje i Barde koje se odvijalo i nakon islamskog osvajanja tog područja.

Nakon pada Sovjetskog Saveza i nezavisnosti Azerbejdžana, mnogi su pokušaji oživljavanja i modernizacije azerbajdžanske vinske industrije. Danas se vinogradi nalaze u podnožju planina Kavkaza i nizine Kur-Araz blizu rijeke Kure. U 21. stoljeću Gandža, Gorski Karabah i Nahčivan postali su središta proizvodnje vina u toj regiji.

Izvori uredi

  1. J. Robinson (ed) "The Oxford Companion to Wine", 3. izdanje, Oxford University Press 2006 ISBN 0-19-860990-6
  2. Famil Sharifov (2010.). Azerbaijani Grapes: Past and Present. IRS (Heritage). str. 58–63. ISSN 2220-248X.