Ayn Rand

Ayn Rand (1925)
Biografske informacije
Rođenje Alisa Zinovjevna Rozenbaum
2. februar 1905. (1905-02-02)
Sankt Peterburg, Rusko Carstvo
Smrt 6. mart 1982. (dob: 77)
Etnicitet ruska Jevrejka
Državljanstvo američko
sovjetsko (do 1931)
Supružnik Frank O'Connor
(vj. 1929-1979, njegova smrt)
Obrazovanje
Alma mater Univerzitet u Petrogradu
Zanimanje filozof, pisac
Opus
1934–1982
Teme filozofija
Jezik engleski
Znamenita djela
Inspiracija
Potpis
Sign Ayn Rand.png

Ayn Rand (engl. Ayn Rand; IPA: IPA|/ˈaɪn ˈrænd/[1]; rođena kao Alisa Zinovjevna Rozenbaum ruski: Алиса Зиновьевна Розенбаум) je rusko-američki filozof, romansijerka, dramaturg i scenaristkinja rođena 2. februara 1905. u Sankt Peterburgu u Rusiji, a umrla 6. marta 1982. u Njujorku. Poznata je po romanima u kojima je obrađivala filozofiju objektivizma. U Sjedinjene Države se doselila 1926, da bi 1935. i 1936. radila kao filmski scenarista i pozorišni producent. Značajniji je književni uspjeh doživjela sa romanima The Fountainhead (u prevodu na sh. Veličanstveni izvor) iz 1943. i Atlas Shrugged (u prevodu na sh. Ravnodušni Atlas) iz 1957.

Pola Negri by Ayn Rand cover.jpg

Svoje političke stavove je iznosila kroz svoja književna djela, pri čemu je naglašavala prava individualaca bez obzira na posljedice po društvo u cjelini. Fokus njenog rada je na pojedincu. Bila je protivnik svakog oblika kolektivizma u koje spadaju i fašizam, staljinizam, komunizam te socijalizam i socijalna država. Promovisala je etički egoizam suprotan od etike altruizma. Kako sama kaže: „Nisam zagovornica kapitalizma, već egoizma; ipak, ne zagovaram ni egoizam, već zdrav razum. Ako neko prepozna moć zdravog razuma i prihvati ga i slijedi, sve ostalo dolazi samo po sebi“.

U popularnoj kulturiUredi

Godine 1999. je na temelju istoimene biografije Barbare Brenden snimljen biografski TV-film The Passion of Ayn Rand gdje je lik Ayn Rand tumačila Helen Mirren.

Izabrana djelaUredi

Romani
Ostala fikcija
Publicistika

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi