Za ostala značenja, vidi Ay (razvrstavanje).

Ay je pretposljednji faraon drevne 18. dinastije u Egiptu. Prijestolje je držao relativno kratko - samo četiri godina (vjerojatno 13241320. pne. ili 13271323. pne., ovisno o kronologiji), ali je prije toga bio najvažniji savjetnik dvojici ili trojici faraona koji su mu prethodili, te bio siva eminencija za vrijeme vladavine Tutankhamuna. Ayov prenomen ili kraljevsko ime—Kheperkheperure—znači "Vječne su manifestacije Re" dok mu rodno ime Ay it-hetjer znači 'Ay, Božji otac.'[1] Za vrijeme Tutankhamunove bio je najvjerojatnije osoba zslužna za povratak štovanja egiptakog panteona nakon eksperimenta s monoteizmom piod Akhenatenom koji je napustio prethodne tradicije. Bilješke i spomenici vezani uz Aya su rijetki, i to ne zbog kratke vladavine, nego zato što je sljedeći faraon Horemheb započeo kampanju brisanja zapisa o njemu i drugih faraona vezanih uz Period Amarne. Neki naučnici drže da je odgovoran za Tutankhamunovu smrt.

Prethodi:
Tutankhamun
Faraon Egipta
18. dinastija
Slijedi:
Horemheb
Ay
Aya, Aye
Portret za koji se vjeruje da prikazuje Aya, dio postave berlinskog Ägyptisches Museum
Vladavina 13241320. pne. ili
13271323. pne.
Nomen
<
nTrit
f
iA2ii
>

Itinetjer Ay
Božji otac Ay
Praenomen
<
N5L1L1Z3D4
Aa11
t
>

Kheperkheperure–Irimaat
Vječne su manifestacije Re,
koji čini što je dobro
Zlatni Horus
G8
HqAqmAatsxprrtA
tA
Heqamaat sekhepertawy
Vladar istine,
koji stvara dvije zemlje
Nebty naziv
G16
sxmF9
F9
d
r
D40
S22
t t
N25
Sekhempehti dersetet
Onaj koji je moćan snagom,
koji pokorava Azijate
Horusovo ime
G5
E1
D40
S15xa
Z2
Kanakht Tekhenkhau
Snažan bik,
blistajućih kruna
Supružnik Tey i Ankhesenamun
Potomci Možda Nefertiti i
Mutnedjmet
Grob WV23

Egiptolozi vjeruju kako je Ay potjecao iz Akhmim, što sugerira izgradnja kapele posvećene lokalnom božanstvu Minu za vrijeme Ayeve vladavine.[2] Također se kao popularna teorija navodi da je bio sin Yuye, utjecajnog plemića na dvoru faraona Amenhotepa III i oca Tiye, Amenhotepove glavne kraljice.

Ay je usprkos relativno skromnog (a neki sugeriraju i semitskog, odnosno azijskog) porijekla uspio napredovati kroz državnu hijerarhiju za vrijeme "heretičkog" faraona Akhenatena. Neki špekuliraju da je to zato što su on i supruga Tey bili roditelji Akhenatenove glavne supruge Nefertiti, kao i Mutnedjmet, koja će postati suprugom Ayevog nasljednika Horemheba, dok drugi drže da je bio Akhenatenov ujak.

Ayev položaj na Akhenatenovom dvoru je postao tako visok, da mu je bilo dozvoljeno sagraditi grobnicu u prijestolnici [Akhetaten]], a uživao je i titulu "Nadzornika svih konja Njegovog veličanstva", odnosno čin ispod generala u elitnoj jedinici bojnih kočija.[3]

Ayevoj vladavini je prethodila vladavina Tutankhamuna, koji je na prijestolje došao u dobi od devet i deset godina, upravo u vrijeme kada su se počeli sukobljavati monoteisti i pristaše starog politeizma. Kao dva najbliža savjetnika dječaku-faraonu su se nametnuli veliki vezir Ay i general Horemheb. U devet godina Tutankhamunova vladavine Ay se nametnuo kao utjecajniji savjetnik, te se Egipat postupno vraio starim bogovima, a stari Amunovi svećenici stekli utjecaj izgubljen pod Akhenatenom.

Egiptolog Bob Brier je sugerirao da je Ay ubio Tutankhamuna kako bi sam došao na prijestolje, što se temelji na rendgenskim snimkama iz 1968. godine koji pokazuju djeliće kostiju unutar Tutankhamunove lubanju.[4] Nakon toga su se pojavile alternativne teorije kako je Tutankhamun umro prirodnom smrću, odnosno da je bio otrovan.

U trenutku smrti Tutankhamun nije imao prirodnog nasljednika, a Ay je brzo reagriao kako bi ispunio taj vakuum, usprkos Horemhebove titule "idnw" ili "Zamjenik gospodara Dvije zemlje" koja je sugerirala da bi upravo Horemheb trebao postati novi faraon. Čini se da je Ay postao faraon ženidbom za Ankhesenamun, Tutanhkamunovom udovicom, te tako legitimirao svoje preuzimanje prijestolja. Prilikom relativno kratke vladavine od četiri godine je nastavio s politikom povratka starim bogovima. Za svog nasljednika je odredio Nakhtmina, vojnog oficira za koga neki egiptolozi drže da je bio njegov prirodni ili posvojeni sin.

Međutim, nakon njegove smrti je Horemheb, koristeći svoj položaj na čelu vojske postao faraon. Nakon toga je krenuo u skrnavljenje Ayevih grobova i brisanje njegovih spomenika.

Ay u fikciji uredi

Ay se kao važan liok pojavljuje u trilogiji romana P.C. Doherty s temom Drevnog Egipta - '"An Evil Spirit Out of the West", "The Season of the Hyaena" i "The Year of the Cobra". On je također važan lik u historijskom romanu Mike Waltarija "The Egyptian" i romanu Wolfganga Hohlbeina Die Prophezeihung (Proročanstvo). Također je važan lik u bestseleru Nefertiti koga je napisala Michelle Moran.

Izvori uredi

  1. Peter Clayton, Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd, 1994. p.136
  2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2002-10-24. Pristupljeno 2002-10-24. 
  3. Hindley, Marshall. Featured Pharaoh: The God's Father Ay, Ancient Egypt, April/May 2006. p.27-28.
  4. Hawass, Zahi. "Scanning Tutankhamun", KMT. Volume 16, Number 2. p.33. Summer 2005.
  • Jürgen von Beckerath, Chronologie des Pharaonischen Ägypten, MÄS 46 (Philip von Zabern, Mainz: 1997), pp.201

V. također uredi

Vanjske veze uredi

Prethodi:
Tutankhamun
Faraon Egipta
Osamnaesta dinastija
Slijedi:
Horemheb