W. Axl Rose (Lafayette, Indiana, 6. veljače 1962.), pravoga imena William "Bill" Bailey, američki pjevač. Od 1985. godine je frontmen i pjevač hard rock banda Guns N' Roses.

Axl Rose
Axl Rose u ožujku 2010.
Lični podaci
Ime po rođenjuJr. William Bruce Rose
Datum rođenja6. veljače 1962.
Mjesto rođenjaLafayette, Indiana, SAD,
ZanimanjeGlazbenik, skladatelj
Muzički rad
Period aktivnosti1979.-danas
ŽanrHard rock, heavy metal
InstrumentVokal, pianino, sintisajzer, udaraljke, gitar
Ostalo
Službene straniceStranice Guns n' Rosesa

Životopis uredi

Detinjstvo uredi

Axl Rose bi po mnogo čemu trebao biti propala osoba, jer imao je najgore moguće detinjstvo. On je kao dete bio klasični primjer kakav se može videti u nekom od Jerry Springer showova. Njegovi roditelji, majka Sharon E. Bailey i otac William Rose su se rastali kada je Axl imao samo 2 god, a odrastao je u vrlo religioznom okruženju pentekostalne crkve.

Majka mu se preudala za očuha Stephana Baileya, tako da je rođeni mali Bruce William dodao očevo prezime Bailley i postao Bruce Bailley, sve do svoje 17. godine života, kada si je sam promjenio ime u Axl Rose.

Samim time Axl Rose je za pesmu "Sympathy for the Devil" jednom izjavio kako su početne reči zapravo 100% o njemu, jer u imenima Axl Rose , Billiam Bailey, Bruce Bailley ili Bruce William Rose, su sva imena Axla Rosea koja se mogu očitati u toj pesmi, koja je originalno od Rolling Stonesa, a Gunsi su je obradili za soundtrack filma Intervju s vampirom.

Muzicki početci i G N’ R uredi

Sa 17 god. Axl je već imao podeblji dosje u policiji, i jednom je njegov socijalni službenik išao da mu prekine uvjetnu kaznu i stavi ga u zatvor, no Axl je tada sa 17 god., pobegao sa samo 20$ i jointom u džepu. Pobegao je i došao je u (Grayhound -ime autoprijevoznika) Los Angeles 1982. g. s ciljem da istraži rock scenu i postigne nešto u životu, cilj mu se i ostvario. Godine 1987. kada su novopečena grupa Guns N’ Roses od tada 5 nepoznatih, a danas 5 najpoznatijih osoba sastavljeni u tu supergrupu da rasturaju svijetom izdali Appetite for Destruction, album.

Axl Rose, Slash, Duff McKagan, Izzy te Steven Adler, su od 1985. do 1990. g. bili sastav koji je živeo onim stilom koji su svima prodavali, a bio je to still rocka "Živi brzo i dobro i umri mlad i slavan." No, nakon te duge stanke od godine i po dana, između polovice 1989. g. i kraja 1990 g. Axl Rose se izgubio, a onda početkom 1991. god. se vratio, ali više ne onako živi brzo, umri mlad, sada se Axl usredotočio, da nije dosta poharati svet svojim muzickom umecem, nego da i ostavi nešto tom svetu glazbe koji je toliko voleo.

Tako je počeo odrađivati i po 100 koncerata u godini, svaki koncert je činio sve spektakularnijim. I hteo je sve najbolje, bolje od drugih rock grupa, hteo je biti najveći i najbolji, nikad, ma koliko god koncert bio dobar, nije bio potpuno zadovoljan, uvijek je težio nečem većem, jačem i boljem. Patio je od toga da bude naj. Mnogi misle da je to i razlog raspada Gunsa, jer drugi su htjeli čisti rock, koncerte kao i prije i ništa ne mjenjati, ali Axl je hteo sve više i više, čak je zahtijevao ogromnu stanku između albuma, a drugi nisu hteli čekati.

Stoga su se GN’R raspali.

Axl Rose, bad boy glazbenih voda, istetovirani lik, pun nakita, i ludih frizura, sklon nasilju, ali uz sve to i s neverovatnim glasovnim sposobnostima te svojim izgledom koji ga je činio popularnijim od drugih rock velikana, koji nisu bili toliko fizički privlačni.

Danas kada su Gunsi, i to oni stari Gunsi, davna prošlost Axl Rose se u svim svetskim muzickim vodama vodi kao čovjek koji je bio ispred svojeg vremena, čovjek koji je hteo i mogao učiniti muziku boljom nego što jeste, misleći naravno na rock n roll, ali to nije uspeo, jer je imao jedan neuspeh, a to je da njegov bend bude uz njega kad mu to najviše treba, a to se nije dogodilo 1993. g. i zato su se Gunsi raspali, što je razlog zbog čega većina, na neki način osuđuje ex članove Gunsa.

Chinese Democracy uredi

Axl Rose je kupio pravo na ime Guns N’ Roses i nastavlja rad s novim članovima sastava, osim Dizzyja Reeda koji se sastavu pridružio 1990. Godine 2008. objavljuju Chinese Democracy.

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Axl Rose
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Axl Rose
 Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Axl Rose