Avan s tučkom

(Preusmjereno sa stranice Avan)

Avan s tučkom je deo laboratorijskog pribora koji se koristi za sitnjenje i mešanje supstanci. Avan je posuda u kojoj se vrši sitnjenje i mešanje, a tučak je teži štap koji se koristi za sitnjenje i mešanje. Laboratorijski avan s tučkom se proizvodi od materijala koji su dovoljno jaki da se ne slome prilikom sitnjenja, kao što su porcelan ili ahat. Supstanca se sitni između avana i tučka.

Porcelanski avan s tučkom.
Ahatni avan s tučkom.

Istorija uredi

Avan s tučkom se koristio od rimskih vremena. Rimski pesnik Juvenal je pominjao avan s tučkom prilikom pripreme lekova kao apotekarski simbol.[1] Poreklo avana s tučkom je dobro dokumentovano u staroj literaturi, kao što je egipatski Ebers Papirus iz 1550. pne. (najstariji sačuvan medicinski dokument) i Stari testament.[2]

Upotreba u medicini uredi

Avan s tučkom se tradicionalno koristi u apotekama za sitnjenje i mešanje sastojaka prilikom pripremanja lekova prema receptu. Avan s tučkom je jedan od simbola farmacije i medicine, zajedno sa drugim simbolima, kao što su štap sa zmijom ili zeleni krst.[3] Za upotrebu u farmaciji, avan i vrh tučka se obično izrađuju od porcelana, a drška tučka od drveta. U medicini, avan s tučkom se koristi i za usitnjavanje lekova pre upotrebe.

Izvori uredi

  1. Juvenalove satire red 170: et quae iam ueteres sanant mortaria caecos.Članak (uredi|razgovor|historija|linkovi|nadgledaj|evidencije)
  2. www.usip.edu Arhivirano 2016-03-19 na Wayback Machine-u - Avan s tučkom od renesanse do danas (en)
  3. Farmaceutski simboli, Muzej Kraljevskog farmaceutskog društva Ujedinjenog kraljevstva. Str. 2. Dobavljeno 21.10.2009. (en)