Austerlitz (film)

film

Austerlitz (u Italiji distribuiran pod naslovom La battaglia di Austerlitz) je francusko-italijansko-jugoslavensko-lihtenštajnski igrani film snimljen 1960. u režiji Abela Gancea.

Austerlitz
RežijaAbel Gance
ProducentAntoinette Coty
Alexander Salkind
ScenarioAbel Gance
Nelly Kaplan
Roger Richebé
UlogePierre Mondy
Martine Carol
Claudia Cardinale
Leslie Caron
MuzikaJean Ledrut
FotografijaHenri Alekan
Robert Juillard
MontažaLéonide Azar
Yvonne Martin
StudioCompagnie internationale de productions cinématographiques (CIPRA)
Datum(i) premijere
17. 6. 1960 (1960-06-17) (Francuska)
Zemlja Francuska
 Italija
 SFR Jugoslavija
 Lihtenštajn
Jezikfrancuski

Po žanru je historijski spekatkl, a radnja je smještena u Evropu od 1804. do kraja 1805. godine te prikazuje zbivanja vezana uz francuskog vojskovođu i državnika Napoleona Bonapartea (čiji lik tumači Pierre Mondy) - njegovu krunidbu za francuskog cara, stvaranje velike antifrancuske koalicije koja će pokrenuti rat, odnosno Napoleonovu briljantnu kampanju protiv saveznika koji će kulminirati njegovom veličanstvenom pobjedom u velikoj bitci kod Austerlitza.

Uglednom francuskom sineastu Abelu Ganceu je Austerlitz predstavljao posljednji veliki projekt u karijeri, ali i svojevrsnu priliku da dovrši, odnosno napravi nastavak svog znamenitog nijemog spektakla Napoleon iz 1927. godine. Film, koji je okupio neka od najpoznatijih glumačkih imena i u koje je potrošen veliki novac, predstavljao jedno od najambicioznijih ostvarenja evropske kinematografije. Same scene bitke su, pak, rekonstruirane u okolici Zagreba.

Austerlitz je kasnije postao poznat i zbog toga što je Jean Ledrut, autor muzike za film, nekoliko godina kasnije britanskog muzičkog producenta Joea Meeka optužio da ga je plagirao u svojoj znamenitoj pop-pjesmi Telstar iz 1962. godine. Parnica je završila u Meekovu korist, ali su njeni troškovi značajno pridonijeli Meekovom samoubistvu 1967. godine.

Uloge uredi

2

Vanjske veze uredi