Aulo Atilije Kalatin

(Preusmjereno sa stranice Aulus Atilius Calatinus)

Aulo Atilije Kalatin (Aulus Atilius Calatinus, ? - prije 216. pne.) je bio rimski političar i vojskovođa. Najpoznatiji je po tome što je bio prvi rimski diktator koji je vodio vojsku izvan granica tadašnje Italije. Osim toga je dva puta izabran za konzula - 258. i 254. pne., a godine 257. pne. za pretora i trijumfatora. Godine 247. pne. je izabran za cenzora. Većina njegovih aktivnosti je vezana uz prvi punski rat, odnosno operacije protiv Kartaginjana na Siciliji.

Aulo Atilije Kalatin je bio član plebejske porodice Atilija, porijeklom iz Kampanije, a koja je političkim i bračnim vezama bila spojena s patricijskim klanom Fabijevaca. Njegovi rođaci su bili pripadnici mnogo poznatijeg klana Atilija Regula.

Aulo Atilije Kalatin je za konzula prvi put izabran 258. pne. kada mu je Sicilija predana na upravu kao prva rimska provincija. Za vrijeme svog mandata je imao uspjeha i osvojio niz sicilijanskih gradova, ali je jednom pao u zasjedu iz koje ga je spasio tribun Marko Kalpurnije Flama. Usprkos toga mu je sljedeće godine priređen trijumf, a izabran je i za pretora.

Godine 254. pne. je ponovno izabran za konzula te je zajedno s Gnejem Kornelijem Scipionom Asinom obnovio rimsku flotu nakon kastastrofalne oluje u kojoj je stradalo preko 220 brodova. S novom flotom je uspio osvojiti kartaginsko uporište Panorm.

Pet godina kasnije je rimsku flotu, pod konzulima Publijem Klaudijem Pulherom i Junijem Pulom, zadesila nova katastrofa. Tada je Kalatin izabran za diktatora te je s vojskom došao na Siciliju, gdje tadašnji izvori nisu zabilježili nikakvo dostignuće vrijedno spomena.

Kalatin je 247. pne. izabran za cenzora. Pripisuje mu se izgradnja hrama Spesa (oličenja nade i sigurnosti za mlade) na Forum Holitoriumu i Fidesa (oličenja dobre vjere) na Kapitolu.

Izvori uredi

Izvori uredi

Političke funkcije
Prethodi:
Lucius Cornelius Scipio i Gaius Aquillius Florus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gajem Sulpicijem Peterkulom
258. pne.
Slijedi:
Gaius Atilius Regulus i Gaius Sempronius Blaesus
Prethodi:
Marcus Aemilius Paullus i Servius Fulvius Paetinus Nobilior
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gnejem Kornelijem Scipionom Asinom
254. pne.
Slijedi:
Gnaeus Servilius Caepio i Gaius Sempronius Blaesus
Prethodi:
Manius Valerius Maximus Corvinus Messalla i Publius Sempronius Sophus
Cenzor Rimske Republike
zajedno s Aulom Manlijem Torkvatom
247. pne.
Slijedi:
Marcus Fabius Buteo i Gaius Aurelius Cotta