Augustus Pitt Rivers

Ogastus Henri Lejn Foks Pit Rivers (engl. Augustus Henry Lane Fox Pitt Rivers; 14. april 1827 — , 4. maj 1900) je bio oficir engleske vojske, etnolog i arheolog. Značajan je njegov, za to doba, inovatorski metodološki pristup i napredak u praksi arheoloških iskopavanja.

Ogastus Pit Rivers
Ogastus Pit Rivers
Ogastus Pit Rivers
Datum rođenja (1827-04-14)14. 4. 1827.
Jorkšir
Datum smrti4. 5. 1900. (73 godina)
Viltšir
ŠkolaKraljevska vojna akademija Sandherst

Pit Rivers se kasno posvetio iskopavanjima, ali je značajno doprineo razvoju tipološkog proučavanja artefakata, baveći se uz to terenskim radom u Engleskoj i Irskoj. Zahvaljujuć nasledstvu, postao je vlasnik velikog imanja u Krenborn Čejsu u Veseksu, jednom od arheološki najbogatijih delova Engleske. U periodu od 1880-1900. posvetio se proučavanju toga kraja.

Zbirka u Pit Rivers Muzeju u Oksfordu

Prihod koji mu je posed donosio omogućio je Pit Riversu da stalno zaposli arheološke pomoćnike, a sopstvene nadničare iskoristi u iskopavanju niza spomenika od neolitskih humki do srednjovekovnih zdanja. Prvo iskopavanje otpočeo je u Irskoj šezdesetih godina 19. veka. Posvetio je veliku pažnju artefaktima, lokalitetima i nepokretnim nalazima. Beležio je ne samo artefakte već i kontekst u kojem su pronađeni.

Pit Riversova tehnika iskopavanja nije bila revolucionarna, već pedantna, metodična i precizna u skladu s njegovim vojnim obrazovanjem. Svoja iskopavanja i nalaze veoma iscrpno objavljivao u seriji obimnih svezaka, opremljenih mnoštvom ilustracija i tabelama relikata, koje su i danas važan izvor informacija.

Vidi još uredi

Literatura uredi

Spoljašnje veze uredi