Atlantic (film)

film
Atlantic
Režija Ewald André Dupont
Scenario Victor Kendall
Predložak The Berg; autor:
Ernest Raymond
Uloge Franklin Dyall
Madeleine Carroll
Muzika John Reynders
Fotografija Charles Rosher
Studio British International Pictures
Distribucija British International Pictures
Datum(i) premijere
15. novembar 1929 (1929-11-15)
Trajanje 90 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski

Atlantic je britanski film katastrofe snimljen 1929. godine u režiji Ewalda Andrea Duponta, koji je predstavljao drugu od nekoliko verzija tzv. "višejezičnog filma" inspiriranog potapanjem broda RMS Titanic.

Film je producirala britanska tvrtka British International Pictures koja se, slično kao i mnogi drugi filmski studiji, sa nedavnim uvođenjem zvučne tehnologije suočila s problemom novonastalih jezičnih barijera; prije nego što se uvela praksa sinkronizacije i titlovanja, rješenje se pronašlo da se istovremeno snima nekoliko zvučnih filmova za različita tržišta. Atlantic je tako sniman u londonskim studijama zajedno sa još dva filma - Atlanticom namijenjenim njemačkom govornom području te nijemom verzijom za sva ostala.

Radnja filma nastoji rekonstruirati sve najvažnije događaje vezane uz posljednje putovanje i potapanje Titanica, ali su zato određeni detalji - uključujući ime samog broda - promijenjeni, najviše zbog straha da bi tvrtka White Star Line, vlasnik Titanica, producente mogla tužiti za narušavanje ugleda. Promjena imena u Atlantic se u tom smislu također pokazala pogrešnim potezom, s obzirom da je RMS Atlantic, putnički brod potopljen 1873. godine s katastrofalnim gubitkom ljudskih života, također bio u vlasništvu White Star Linea.

Usprkos toga, Atlantic je postigao uspjeh, a Dupont je sljedeće godine snimio verziju za francusko govorno područje pod naslovom Atlantis.

UlogeUredi

IzvoriUredi

LiteraturaUredi

Vanjske vezeUredi