Atlas (mitologija)

(Preusmjereno sa stranice Atlant (mitologija))
Za ostale upotrebe, v. Atlas (razvrstavanje).

Atlas (grč. Ἄτλας [Átlas], lat. Atlas) ili Atlant, je div iz grčke mitologije. Po Atlasu je dobila ime zbirka zemljopisnih karata, u arhitekturi figura muškarca koji služi kao potporanj te u astronomiji jedna zvijezda u grupi Plejada. Atlas je sin Japeta i Klimene.

Atlant drži Zemlju, Geju

Kazna uredi

Atlant se borio protiv Zeusa jer je jedan od Titana. Zato je osuđen da vječno drži nebo - Urana na svojim leđima. Atlant se pokušao osloboditi kazne. Naime, Heraklo je trebao mikenskom kralju Euristeju donijeti zlatne jabuke sa stabla koja su čuvale Atlantove kćeri Hesperide. Atlant se ponudio da će sam ubrati jabuke ako bi Heraklo pridržao Urana. Heraklo je znao da jabuke čuva zmaj Ladon koji nikad ne spava te je pristao. Atlant je donio jabuke i ponudio se da ih odnese u Mikenu, ali je Heraklo prozreo lukavost te mu je rekao da samo na trenutak pridrži svod dok sebi ne napravu podlogu od trave za rame, jer ga boli zbog velikog pritiska. Potom je Heraklo uzeo jabuke i otišao, a Atlant je teret morao nositi do svoje smrti. Druga je verzija blaža i kaže da je Atlant oslobđen, naime, Heraklo je izgradio Heraklove stupove i oslobodio Atlanta.

Atlantova smrt uredi

Atlant nije htio pustiti u Grčku junaka Perzeja koji se htio vratiti kući noseći Gorgoninu glavu. Perzej mu je pokazao tu ružnu glavu te se Atlant skamenio. Atlant se pretvorio u istoimenu kamenu planinu u Africi, a i dalje drži nebo na svojim plećima, dok mu se glava - vrh planine - gubi u plavetnilu nebeskog svoda. Ovisno o izvorima, Atlant ponekad drži Urana na plećima, a ponekad Geju.

Vanjske veze uredi