Atena Partenos

(Preusmjereno sa stranice Athena Parthenos)

Athena Parthenos (grčki: Ἀθηνᾶ Παρθένος; doslovno "Atena Djevica") bilo je naziv ogromne krizelefantinske skulpture koja je prikazivala lik grčke boginje Atene, a koju je izradio znameniti vajar Fidija. Nazvana je po izrazu kojim se nazivala boginja, a bila je smještena u atenskom Partenonu. Izrađene su brojne replike tog kipa, kako u antičko tako i u suvremeno doba.

Molitvena figurica pronađena kraj škole Varvakeion za koju se vjeruje da je izrađena po uzoru na Athenu Parthenos: datira iz rimskog perioda u 2. vijeku n.e. (Nacionalni arheološki muzej u Ateni).

Bila je najštovaniji kultni lik Atene,[1] te se smatra jednim od najvećih dostignuća starogrčke skulpture. Fidija je rad na njoj započeo 447. pne.,[2] Lahar je njenu pozlatu uklonio godine 296. pne. kako bi isplatio svoje trupe, pa je poslije toga obnovljena uz pozlaćenu broncu; oštećena je u požaru godine 165. pne. ali je kasnije obnovljena.[3] Nastavila je stajati u Partenonu sve do 5. vijeka n.e., kada je najvjerojatnije izgubljena u požaru. Neki izvori, pak, tvrde da se nalazila u Carigradu u 10. vijeku.[4]

Napomene uredi

  1. The Athena Parthenos was featured on contemporary reliefs commemorating Athenian treaties and for the next century and a half on coins of Hellenistic monarchs avid to proclaim their Hellenic connections; see Hector Williams, "An Athena Parthenos from Cilicia" Anatolian Studies 27 (1977, pp. 105-110), p 108f.
  2. po Andrewu Stewartu godine 446. pne.
  3. W.B. Dinsmoor, "the repair of the Athena Parthenos" American Journal of Archaeology 38 (1934) pp 93-106.
  4. Gisela Richter, Sculpture and Sculptors of the Greeks, p 220 with ancient references, noted by Gorham P. Stevens, "Concerning the Parthenos" Hesperia 30.1 (January 1961, pp. 1-7) p. 2.

Vanjske veze uredi