Atenodor Kananit

Atenodor Kananit (grčki: Ἀθηνόδωρος Κανανίτης, cca. 74. pne. – 7. n.e.) bio je antički stoički filozof, poznat kao učitelj Oktavijana.

Bio je rodom iz Kanane kraj Tarza, a otac mu se zvao Sandon. Filozofiju je učio kod Posejdonija na Rodosu. Oktavijana je podučavao u Apoloniji. Vjeruje se kako je Oktavijanovo podučavanje nastavio i kada je mladi Oktavijan godine 44. pne. došao u Rim kako bi započeo političku karijeru. Prema predaji, bio je jedan od rijetkih koji bi se usudio javno proturječiti Oktavijanu, te ga je naučio da svaki put kada se naljuti u sebi izgovori abecedu kako bi kontrolirao svoje osjećaje.

Atenodoru se također pripisuje prvi susret s poltergeistom dokumentiran u zapadnim historijskim izvorima. Prema zapisima Plinija Mlađeg, Atenodor je iznajmio kuću u Ateni, čudeći se kako je najamnina niska s obzirom na njenu veličinu. Međutim, prve noći je sreo duha okovanog u lance, a koji ga je potom odveo do dvorišta i nestao. Atenodor je zabilježio mjesto nestanka te sljedećeg jutra počeo kopati. Tada je iskopao skelet čovjeka u lancima. On je potom pokopan i duh više nije mučio kuću. [1]

Poznat je i po tome što je Ciceronu pomogao da napiše svoje djelo De officiis, a dio historičara smatra da je uticao na Seneku i Svetog Pavla.

Izvori uredi

  1. Pliny the Younger (1909–14). „LXXXIII. To Sura”. u: Charles W. Eliot. Letters, by Pliny the Younger; translated by William Melmoth; revised by F. C. T. Bosanquet.. The Harvard Classics. 9. New York: P.F. Collier & Son.