Atenej iz Atalije

Za ostale upotrebe, v. Atenej (razvrstavanje).

Atenej (grčki: Ἀθήναιος. 1. vek) bio je antički grčki lekar i osnivač pneumatske škole medicine. Prema Galenu, Atenej je rođen u maloazijskoj pokrajini Kilikiji, i to, prema Galenu, u gradu Ataliji,[1] ili, prema Celiju Aurelijanu, u Tarsu.[2] Tačni datumi njegovog rođenja i smrti nisu poznati, ali kako se među njegovim učenicima nalazio Agatin, morao je živeti u u 1. veku nove ere.[3] Bio je učitelj Teodora iz Atalije,[4] i čini se da se s velikim uspehu bavio medicinom u Rimu.

Ništa se drugo ne zna o Atenejevom životu. Kako se čini, bio je plodan autor medicinskih dela, s obzirom na to da se kod Galena spominje 24. tom jednog njegovog dela,[5] a kod Oribazija se navodi i 29. tom.[6] Međutim, ostali su sačuvani samo naslovi i nekoliko fragmenata kod Oribazija.[7] Glavno Atenejevo delo zvalo se O lekovima (Περὶ βοηθημάτων).

Jedan srednjovekovni rukopis u Parizu sadrži traktat O urinu (Περὶ Οὔρων Σύνοψις Ἀκριβής), sačuvan pod imenom nekog Ateneja, ali nije sigurno da li se radi o osobi identičnoj s osnivačem pneumatske škole.[8]

Reference uredi

  1. Galen, De element. ex Hippocr., I, 6. vol. i; Defin. med., prooem. vol. xix; De trem. palpit., etc. c. 6. vol. vii.; De differ. puls., IV, 10. vol. viii.
  2. Celije Aurelijan, De morb. acut., II, 1
  3. Galen, De dignosc. puls. I, 3. vol. viii. p. 787.
  4. Diogen Laertije, Životi i mišljenja znamenitih filozofa, II, 104.
  5. Galen, De caus. symptom., II, 3. vol. vii.
  6. Oribazije, Coll. Medic., IX, 5
  7. Oribazije, Coll. Medic., I. 2, V. 5, IX. 5. 12
  8. William Smith (ur.), Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, 1870, s.v. Athenaeus (12).