Geoffroyev majmun pauk

(Preusmjereno sa Ateles geoffroyi)

Geoffroyev majmun pauk (lat. Ateles geoffroyi) je vrsta primata iz porodice hvataša koji živi u Srednjoj Americi. Rasprostranjen je na području od južnog Meksika do istočne Paname. Najveća mu je prijetnja uništavanje staništa.

Geoffroyev majmun pauk
Panama spider monkey, Costa Rica.JPG
Status zaštite
Status iucn3.1 EN.svg

Status zaštite: Ugroženi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Primates
Porodica: Atelidae
Rod: Ateles
Vrsta: A. geoffroyi
Dvojni naziv
Ateles geoffroyi
Kuhl, 1820.

IzgledUredi

Kao i svi majmuni pauci ima dosta mršavo tijelo s dugim, tankim nogama i dugim repom. Tijelo je dugo 31-63 centimetara, dok je rep dug 64-86 centimetara. Mužjaci su nešto veći i teži od ženki sa svojih 7,5 do 9 kilograma, dok ženke teže 6-8 kilograma. Ruke su duge i kukaste, nemaju palca. Krzno mu je crvenkasto smeđe do crne boje. Trbuh i unutrašnjost nogu nešto su svjetliji od ostatka tijela. Ruke i noge su tamni, baš kao i lice.

Način životaUredi

Dnevna je životinja. Također je i arborealna; živi na drvetu, pa je vrlo vješt penjač. Živi u skupinama sastavljenim od 30 do 100 životinja, koje se svakodnevno u potrazi za hranom dijele u manje podskupine. Biljojed je, hrani se prvenstveno plodovima, ali ponekad i listovima te drugim biljnim dijelovima.

Gestacija traje oko 230 dana, a rezultat je obično jedna novorođena jedinka, koju majka doji oko 20 mjeseci. Spolno sazrijeva nakon četiri ili pet godina.

LiteraturaUredi

  • Thomas Geissmann: Vergleichende Primatologie. Springer-Verlag, Berlin u. a. 2003, ISBN 3-540-43645-6.
  • Don E. Wilson, DeeAnn M. Reeder (Hrsg.): Mammal Species of the World. A taxonomic and geographic Reference. Johns Hopkins University Press, Baltimore MD 2005, ISBN 0-8018-8221-4.

Vanjske povezniceUredi