Asuka period (飛鳥時代 Asuka jidai?), je period u historiji Japana koji se tradicionalno smješta između 538. i 710. godine (dio historičara navodi godine 592-645). Prethodio mu je Kofunski period, koji predstavlja prvi dio šireg Yamato perioda, iako sve više historičara smatra kako je podjela na Kofunski i Asuka period umjetna. Karakteriziralo ga je naglo snaženje Yamato državnopravnog entiteta koji predstavlja začetak sadašnje japanske države, a čije je sjedište bila oblast Asuka, oko 25 km južno od današnjeg grada Nara; po toj oblasti je period dobio ime.

Asuka period je poznat kao doba izuzetno velikih društvenih, političkih i kulturnih promjena, a kojima je značajan poticaj dao dolazak budizma iz susjedne Koreje sredinom 6. vijeka. Jedna od brojnih promjena je bila promjena imena države od Wa (?) u Nihon (日本?).

U kulturnom smislu se period često dijeli na dva pot-perioda - tzv. pravi Asuka period (sve do tzv. Taika reformi sredinom 7. vijeka), koje karakteriziraju budistički uticaji sjeverne Kine i Tri kraljevstva Koreje; i kasniji Hakuhō period koji odaje daleko veći uticaj kineskih dinastija Sui i Tang.[1][2]

Izvori uredi

  1. Fred S. Kleiner, Christin J. Mamiya (2005). Gardner's art through the ages. Belmont, CA: Thomson/Wadsworth. str. 222. ISBN 0-534-64095-8. 
  2. Rowthorne, Chris (2003). Lonely Planet Japan. Hawthorn: Lonely Planet Publications. str. 34. ISBN 1740591623.