Astronomski centar Rijeka

Astronomski centar Rijeka edukativno-znanstvena ustanova Akademsko astronomskog društva Rijeka, koja se nalazi na istoimenom brdu na Vežici. Vlasnik objekta je Grad Rijeka.

Zapadni dio Astronomskog centra, vidljiva je kupola zvjezdarnice.
Pogled na istočni dio Astronomskog Centra, gdje je smješten planetarij.
Pogled prema zapadu sa gornje terase objekta.
Stubište.
Ulaz u riječku zvjezdarnicu.

Opis i povijest uredi

Zahvaljujući novoizgrađenom planetariju, jedinstvenom u Hrvatskoj, Riječani mogu, ležeći u naslonjačima promatrati nebo iznad glave i pritom otkrivati tajne astronomije i svijeta koji nas okružuje u beskonačnim svemirskim prostranstvima. Ova turistička atrakcija dio je Astronomskog centra smještenog u nekadašnjoj vojnoj utvrdi na brdu Vežica, za posjetioce svih uzrasta.

Zgrada u kojoj se nalazi Astronomski centar Rijeka smještena je na grebenu brda i gradskog parka Vežica, s kojeg se pružaju vidici prema Riječkom zaljevu i brdovitom zaleđu. Izgrađena je 1941. godine kao vojna utvrda s četiri istaknute kule. U sjeverozapadnoj kuli 2001. g. ugrađen je teleskop zaštićen pokretnom astronomskom kupolom i formirana prva riječka zvjezdarnica.

U rekonstrukciju i izgradnju Astronomskog centra Rijeka uloženo je 1,5 miliona eura, pa se ova investicija izdvaja kao najveća kapitalna investicija tehničke kulture u Hrvatskoj.

Zgrada je 2009. godine temeljito rekonstruirana po projektu riječkog arhitekta Vladija Bralića i suradnika, arhitekta Borka Zugana i arhitektice Vedrane Ljubić [https://www.arhitektura.hr/Projekti/Kultura/Astronomski-centar-Park-Sv.-Kriz-Rijeka].

Prošireni Astronomski centar Rijeka ima edukativno, znanstveno i turističko značenje za područje grada Rijeke, ali i znatno šire. Novi planetarij s kupolom dijametra 8 metara, kapacitetom dvorane od 52 sjedeća mjesta i sofisticiranom opremom za simuliranje izgleda svemira, jedinstven je i u široj regiji.

Koncept novog Astronomskog centra temelji se na funkcionalnom povezivanju sadržaja planetarija s ostalim prostorima centra i zvjezdarnicom. Na taj način posjetiocima i korisnicima centra moguće je gotovo istovremeno doživjeti - vidjeti simuliranu, ali i stvarnu sliku svemira koji nas okružuje.

Zgradom upravlja riječka tvrtka Rijekasport d.o.o., a koristi je i Akademsko astronomsko društvo Rijeka. Bruto tlocrtna površina građevine iznosi 223 m². Zvjezdarnica je s centrom grada povezana gradskom autobusnom linijom. Osnovna namjena je edukacija. Osnovni prostorni sadržaji su kupola s teleskopom te učionice za edukaciju, a pomoćni prostorni sadržaji su uredski prostori. Kapacitet gledališta je 20 sjedećih mjesta u maloj učionici te 80 sjedećih mjesta u velikoj učionici. Programi simulacije svemira se prilagođavaju različitim dobnim uzrastima i mogu trajati do 50 minuta.

Objekt astronomskog centra je tako uređen da se u njemu mogu održavati razni edukativni programi jer ima polivalentnu predavaonicu, dvoranu planetarija za digitalne projekcije izgleda svemira te izložbene prostore. Zahvaljujući zvjezdarnici s teleskopom, računalna radionica i prostoru za znanstvene skupove u njemu će se moći provoditi i znanstveni programi.

U okviru objekta postoji i ugostiteljski prostor s terasom i vidikovcem s kojeg se vidi Riječki zaljev i brdovito zaleđe. Prostori centra koriste se i kao svojevrsni svečani prostori namijenjeni otvaranju povremenih izložbi, znanstvenih skupova, seminara i sl.

Tehničke osobine uredi

Površina građevine obuhvaća 500,00 m² unutarnjeg i 325,00 m² vanjskog prostora.

  • Teleskop je tipa MEADE LX 200 s otvorom objektiva: 16" (406,4 mm) koji daje maksimalno povećanje do 800 puta.
  • Planetarij je dovršen 2009. godine, te je u vrijeme otvorenja bio najsuvremeniji planetarij na području Jugoslavije. Kupola ima promjer 8 m, i sadrži 5 digitalnih projektora (sjever, jug, istok, zapad i zenit) kojima je moguće osim projekcija nebeskih objekata također vršiti i projekcije animacija i filmova. Projekt je financirao grad Rijeka, a u izgradnji su pored francuske tvrtke RSA Cosmos sudjelovali NetCom, Rijekasport i drugi.

Povezano uredi

Izvori uredi

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke ili Moja Rijeka. Vidi Dopusnicu Grada Rijeke.

Vanjske poveznice uredi

45°19′30″N 14°28′58″E / 45.32500°N 14.48278°E / 45.32500; 14.48278