Ašur-etil-ilani

(Preusmjereno sa stranice Ashur-etil-ilani)

Ashur-etil-ilani bio je kralj Asirije (cca. (631 - cca. 627. pne.). Naslijedio je svog oca Asurbanipala.

O njegovoj vladavini uopće ne postoje asirski izvori, pa su nju historičari morali rekonstruirati na temelju fragmentarnih podataka iz kasnijih babilonskih kronika.

Ono što se zna o Ašur-etil-ilaniju jest da su ratovi njegovog oca Asurbanipala, iako uspješni, iscrpili Asirsko Carstvo koje se nije više bilo u stanju braniti od vanjskih napadača. Asurbanipalova smrt, odnosno bolest, je također izazvala građanski rat među raznim pretendentima za prijestolje. Zbog svega toga su se prestali praviti službeni zapisi, pa se pouzdano ne zna kada je Asurbanipal zapravo umro, a Ašur-etil-ilani stupio na prijestolje. Spominju se dva datuma - 631. pne. i 627. pne. U oba slučaja je Ašur-etil-ilani vladao tri, odnosno četir godine. Postoje pretpostavke da je nekoliko godina bio Asurbanipalov suvladar.

Za vrijeme Ašur-etil-ilanijeve vladavine Asiriju su sa sjevera i istoka napale horde Skita, Kimerijaca i Medijaca. Njima se Asirci nisu mogli suprotstaviti te je tako opustošen i Aškelon na granici s Egiptom, a spaljen Kalah (Nimrud). Jedino se Niniva uspjela održati, a tamo se sklonila i poražena asirska vojska.

Izvori uredi

Prethodi:
Asurbanipal
Kralj Asirije
ca. 631–627. pne.
Slijedi:
Sin-shumu-lishir