Mohamad Ašraf Gani

(Preusmjereno sa Ashraf Ghani)

Mohammad Ashraf Ghani (paštunski/perzijski: محمد اشرف غنی‎, rođen 1949) je afganistanski političar, koji od 2014. vrši dužnost predsjednika Afganistana.

Mohammad Ashraf Ghani
محمد اشرف غنی
Mohamad Ašraf Gani


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
29. septembar 2014
Prethodnik Hamid Karzai

Na dužnosti
22. decembar 2004 – 21. decembar 2008
Prethodnik Habibullah Habib
Nasljednik Hamidullah Amin

Na dužnosti
2. jun 2002 – 14. decembar 2004
Prethodnik Hedayat Amin Arsala
Nasljednik Anwar ul-Haq Ahady

Rođen/a 1949
Logar, Afganistan
Državljanstvo afganistanska
Politička stranka nezavisni
Suprug/a Rula Ghani
Djeca 2
Alma mater Američki univerzitet u Bejrutu
Columbia University
Religija islam

Rođen je u paštunskoj porodici u Logarskoj pokrajini. 1970-ih je studirao antropologiju na Američkom univerzitetu u Bejrutu, gdje je magistrirao, te upoznao suprugu Rulu Ghani sa kojom ima dvoje djece. 1977. je nakratko predavao antropologiju na Kabulskom univerzitetu prije nego što je od tadašnje afganistanske vlade dobio stipendiju za nastavak školovanja na njujorškom Univerzitetu Columbia. Sljedećih godina se osposobljavao i radio u SAD, prije nego što se 1991. godine zaposlio u Svjetskoj banci.

U domovinu se vratio nakon američke invazije i pada talibanskog režima. Krajem 2001. je sudjelovao u izradi Bonskog sporazuma kojom su različite antitalibanske frakcije dogovorile privremenu vladu, odnosno imenovale Hamida Karzaija za novog predsjednika. Ghani je kasnije služio kao Karzaijev savjetnik, a od 2002. do 2004. kao ministar financija.

Godine 2009. se pak protiv Karzaija natjecao na predsjedničkim izborima gdje je završio na četvrtom mjestu sa 3 % glasova. Pet godina kasnije, 14. juna 2014. godine, je na novim predsjedničkim izborima, gdje su mu potpredsjednički kandidati na listi bili kontroverzni gospodar rata Abdul Rašid Dostum i Hazara čelnik Sarwar Danish porazio Abdullaha Abdullaha u drugom krugu. Njegovu inauguraciju je odgodio spor oko valjanosti izbornog procesa, odnosno prebrojavanje glasova koje je dogovoreno uz posredovanje američkog šefa diplomacije Johna Kerryja. Nakon što je Abdullah priznao njegovu pobjedu, Ghani je preuzeo dužnost predsjednika.

Vanjske vezeUredi

Političke funkcije
Prethodi:
Hedayat Amin Arsala
ministar financija
2002–2004
Slijedi:
Anwar ul-Haq Ahady
Prethodi:
Hamid Karzai
predsjednik Afganistana
2014–
Trenutno na položaju