Arturo Toscanini

Arturo Toskanini (ital. Arturo Toscanini; Parma, 25. mart 1867. – Njujork, 16. januar 1957) je bio italijanski dirigent.

Arturo Toscanini
Arturo Toscanini godine 1908.
Lični podaci
Datum rođenja(1867-03-25)25. 3. 1867.
Mjesto rođenjaParma, Kraljevina Italija,
Datum smrti16. 1. 1957. (dob: 89)
Mjesto smrtiRiverdale u New Yorku, SAD,
Zanimanjedirigent
SupružnikCarla de Martini
Muzički rad
Period aktivnosti1886-1954
Žanropera, simfonijska muzika

Biografija uredi

Toskanini je muzičku karijeru počeo najpre kao čelista. Prvi put je stao za dirigentski pult sasvim slučajno, i tom prilikom samouvereno i precizno izveo Verdijevu Aidu. Uspeh, koji je tom prilikom postigao pratio ga je tokom cele, sedam decenija duge, dirigentske karijere. Kako mu je ugled brzo rastao, sa samo 31. godinom dospeo je na čelo Milanske skale, a potom prešao u Metropoliten operu u Njujorku. Pred Prvi svetski rat je prešao u Njujoršku filharmoniju, a zbog Drugog svetskog rata u NBC simfonijski orkestar, sa kojim će raditi do kraja karijere.

Stil uredi

Arturo Toskanini je uvek dirigovao napamet i bio je poznat po preciznosti i disciplini izvođenja italijanskih opera, naročito Verdija, svog sunarodnika i poznanika. U simfonijskim repertoarima smatran je nenadmašnim u izvođenju Betovenovih i Bramsovih dela.

Ostvario je veliki uticaj na generacije dirigenata koje su usledile posle njega. Mladi Karajan je na biciklu prelazio desetine kilometara, kako bi prisustvovao nastupima ovog majstora. I ono što je bitno, to je da se najpre zahvaljujući Toskaniniju (i naravno Furtvengleru, Karajanu i Bernštajnu), počeo stvarati mit o dirigentu kao magičnoj ličnosti, koja prevazilazi uticaj savremenih kompozitora i postaje predvodnik i nosilac celokupnog muzičkog života.

Literatura uredi

  • Norman Lebrecht, The Maestro Myth, 1997.

Vanjske veze uredi