Arturo Toscanini

Arturo Toskanini (ital. Arturo Toscanini; Parma, 25. mart 1867. – Njujork, 16. januar 1957) je bio italijanski dirigent.

Arturo Toscanini

Accéder aux informations sur cette image commentée ci-après.

Arturo Toscanini godine 1908.

Opće informacije
Rođenje 25. mart 1867. (1867-03-25)
Parma, Kraljevina Italija
Bračni drug(ovi) Carla de Martini
Djeca Wanda Toscanini Horowitz (udana za Vladimira Horowitza)
Smrt 16. januar 1957. (dob: 89)
Riverdale u New Yorku, SAD
Zanimanje dirigent
Muzički žanr opera, simfonijska muzika
Period aktivnosti 1886-1954

BiografijaUredi

Toskanini je muzičku karijeru počeo najpre kao čelista. Prvi put je stao za dirigentski pult sasvim slučajno, i tom prilikom samouvereno i precizno izveo Verdijevu Aidu. Uspeh, koji je tom prilikom postigao pratio ga je tokom cele, sedam decenija duge, dirigentske karijere. Kako mu je ugled brzo rastao, sa samo 31. godinom dospeo je na čelo Milanske skale, a potom prešao u Metropoliten operu u Njujorku. Pred Prvi svetski rat je prešao u Njujoršku filharmoniju, a zbog Drugog svetskog rata u NBC simfonijski orkestar, sa kojim će raditi do kraja karijere.

StilUredi

Arturo Toskanini je uvek dirigovao napamet i bio je poznat po preciznosti i disciplini izvođenja italijanskih opera, naročito Verdija, svog sunarodnika i poznanika. U simfonijskim repertoarima smatran je nenadmašnim u izvođenju Betovenovih i Bramsovih dela.

Ostvario je veliki uticaj na generacije dirigenata koje su usledile posle njega. Mladi Karajan je na biciklu prelazio desetine kilometara, kako bi prisustvovao nastupima ovog majstora. I ono što je bitno, to je da se najpre zahvaljujući Toskaniniju (i naravno Furtvengleru, Karajanu i Bernštajnu), počeo stvarati mit o dirigentu kao magičnoj ličnosti, koja prevazilazi uticaj savremenih kompozitora i postaje predvodnik i nosilac celokupnog muzičkog života.

LiteraturaUredi

  • Norman Lebrecht, The Maestro Myth, 1997.

Vanjske vezeUredi