Arthur (film, 1981)

(Preusmjereno sa stranice Arthur (1981.))

Arthur je američka romantična filmska komedija s elementima drame iz 1981. koju je režirao i napisao Steve Gordon. Glavne uloge tumače Dudley Moore, Liza Minnelli, John Gielgud i Geraldine Fitzgerald, a radnja se odvija oko naslovnog nonšalantnog bogataša koji se cijeli dan samo zabavlja, sve dok se ne zaljubi u jednu djevojku, usprkos tome što mu obitelj planira svadbu sa kćerkom bogataša. Arthur je zaradio 95,46 milijuna $ u američkim kinima i postao četvrti najkomercijalniji film godine,[1] te je uglavnom primljen sa pozitivnim recenzijama, a nominiran je i za nekoliko nagrada, od kojih je osvojio i dobar dio. Američki filmski institut (AFI) je pjesmu Best That You Can Do Christophera Crossa stavio na 79. mjesto na svojoj listi 100 godina AFI-ja... 100 pjesama.

Arthur
kino poster
RežijaSteve Gordon
ProducentRobert Greenhut
Charles H. Joffe
ScenarioSteve Gordon
UlogeDudley Moore
Liza Minnelli
John Gielgud
Geraldine Fitzgerald
Jill Eikenberry
Stephen Elliott
Ted Ross
Barney Martin
Helen Hanft
MuzikaBurt Bacharach
FotografijaFred Schuler
MontažaSusan E. Morse
DistribucijaWarner Bros.
Orion Pictures
Datum(i) premijere17.7. 1981.
Trajanje97 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet$7,000,000
Arthur na Internet Movie Database

Po filmu je sedam godina kasnije snimljen i manje zapažen nastavak, Arthur 2: On the Rocks, a 30 godina kasnije, istoimeni remake.

Radnja uredi

Arthur je bogataš koji cijelo svoje vrijeme provodi na piću, prostitutkama i šalama koje zbija na svačiji račun. No duboko u sebi on je samo jedna tužna osoba koja usred svojeg silnog bogatstva nikada nije našla sreću u životu a njegov jedini prijatelj je njegov stari butler Hobson. Njegovi roditelji ga tjeraju da se uda za bogatu Susan ali on ne gaji nikakve osjećaje za nju. No Arthur jednog dana upozna siromašnu ali neodoljivo šarmantnu djevojku Lindu te se zaljubi u nju i po prvi put odluči učiniti nešto samostalno i ne slušati roditelje.

Glavne uloge uredi

Nagrade uredi

Arthur je nagrađen sa četiri Zlatna globusa - najbolji film - komedija ili mjuzikl, glumac u komediji ili mjuziklu (Dudley Moore), sporedni glumac (John Gielgud) i pjesma Best That You Can Do (Christopher Cross) - dok je nominiran za još jednu kategoriju - najbolja glumica u komediji ili mjuziklu (Liza Minnelli).

Nagrađen je i sa dva Oscara - najbolji sporedni glumac John Gielgud, originalna pjesma Best That You Can Do (C. Cross) - dok je nominiran u još dvije kategorije - najbolji glavni glumac (Dudley Moore), izvorni scenarij (Steve Gordon).

Arthur je dobio i dvije nominacije za nagradu BAFTA - najbolja pjesma Best That You Can Do (Christopher Cross), sporedni glumac (John Gielgud).

Kritike uredi

Roger Ebert je filmu dao 3,5 od četiri zvijezdice:

"Samo bi netko kamena srca mogao ne voljeti pijanca poput Arthura Bacha, koji troši svoje pijane dane u potrazi za nekim tko će ga voljeti, brinuti se o njemu, probuditi strast u njemu, i olakšati njegovu bol, te tko će se, ponajviše od svega, smijati njegovim šalama. Arthur, kojeg tumači Dudley Moore, je alkoholični junak Arthura, komediji o čovjeku koji je vrijedan 750 milijuna $, ali koji nikada neće pomisliti kupiti nečiju ljubav svojim novcem... Izuzev Moorea, blago u Arthur leži u raznim sporednim ulogama, osobito u odličnom Gielgudu, iako svatko u ovom filmu ima svojih trenutaka. Pasti ćete u napast i pomisliti da će Arthur biti dosadan, zato jer se odvija oko pijanca koji uvijek pokušava pričati svoje priče. Imali biste pravo da se radi o nekoj zabavi, ali Arthur je film. I tako je ovaj pijanac, za razliku od drugih pijanaca, puno zabavniji, smiješniji, humaniji i bolje nego što ste vi. Utjelovljuje sve predivne ljudske osobine za koje pijanci zabunom misle da potječe od pića."[2]

Izvori uredi

  1. „Arthur, Box Office Information”. Box Office Mojo. 
  2. Roger Ebert (1.11. 1981), Arthur, rogerebert.com 

Vanjske poveznice uredi