Artaksija I (također poznat kao Artaks ili Artašes, armenski: Արտաշես Առաջին Բարեպաշտ) (vladao 190/189. pne. –160/159. pne.) bio je prvi kralj i osnivač Kraljevstva Armenije čiji su potomci iz Artaksijadske dinastije njome vladali sljedeća dva vijeka.

Artaksija I
Kralj
Prethodniknema
NasljednikArtavazd I
DinastijaArtaksijadska dinastija

Artaksija je krajem 2. vijeka pne. bio u službi seleukidskog kralja Antioha III Velikog koji ga je nakon pripojenja Armenije svom carstvu imenovao strategosom. Kada je Antioh poražen od Rimljana u bitci kod Magnezije 190. pne. Artaksija je iskoristio priliku kako bi zajedno sa satrapom Zarijadrom digao ustanak protiv seleukidske vlasti. Nakon njega se, uz rimski pristanak, proglasio kraljem nezavisne tzv. Velike Armenije, dok je Zarijadro dobio vlast u Sofeni, koja se otada naziva Malom Armenijom.

Artaksija je bio oženjen za Satenik, kći kralja Alana, te s njom imao šest sinova: Artavazda, Vruyrja, Mazhana, Zarijadra (Zareh), Tiran i Tigrana (Tigran). Artaksija je poznat i po tome što je na rijeci Araks kraj jezera Sevan podigao prijestolnicu poznatu pod nazivom Artaxata. U njoj je neko vrijeme našao utočište Hanibal nakon što mu Antioh više nije mogao pružati zaštitu.

Godine 165. pne. Artaksija je zarobljen kada je Armeniju napao seleukidski vladar Antioh IV Epifan.

Napomene uredi

 

Vanjske veze uredi

Kraljevske titule
Prethodi:
None
Kralj Armenije
190. pne.–160. pne.
Slijedi:
Artavazd I