Arsenio Martínez Campos

(Preusmjereno sa stranice Arsenio Martínez-Campos y Antón)

Arsenio Martínez-Campos y Antón, rođen kao Martínez y Campos (Segovia, 14. decembar 1831 - Zarauz, 23. septembar 1900) bio je španski vojskovođa i političar, najpoznatiji po tome što je izveo puč, odnosno objavio pronunciamento kojim je 1874. godine okončana Prva španska republika i uvedena Bourbonska restauracija. Godine 1879. je pod novim režimom nakratko služio kao premijer.

Arsenio Martínez-Campos
premijer Španije
Na položaju
7. mart 1879 – 9. decembar 1879
MonarhAlfonso XII
PrethodiAntonio Cánovas del Castillo
SlijediAntonio Cánovas del Castillo
Lični detalji
RođenjeArsenio Martínez y Campos
Nacionalnostšpansko

Vojnu je karijeru započeo kao štapski oficir, ali se potom istakao u Špansko-marokanskom ratu i Meksičkoj ekspediciji 1861. godine. Nakon Slavne revolucije poslan je na Kubu gdje je služio od 1872. godine, postavši poznat po brutalnoj represiji kojom je nastojao ugušiti secesionističku pobunu. Po povratku u domovinu je zapovijedao vladinim trupama protiv karlističkih pobunjenika u Trećem karlističkom ratu. Godine 1874. je iskoristio priliku da svrgne republikanski režim i pozove mladog princa Alfonsa da preuzme prijestolje.

Potom je poslan na Kubu gdje je Paktom u Zanjonu okončao Desetogodišnji rat sa pobunjenicima. U domovini je ispočetka podržavao Konzervativnu stranku ali se sa njemim vođom Canovasom razišao oko ukidanja ropstva, te je prešao u redove liberala u čijim će vladama držati ministarske položaje. Kada je na Kubi ponovno izbila secesionistička pobuna poslan je za guvernera, ali se njegova politika držala suviše "mekanom" i pomirljivom. Smijenjen je Valerianom Weylerom koji će biti zaslužan za američku intervenciju i gubitak Kube.


Literatura uredi

  • Anon. (1906) Monumento al general Martínez Campos, Madrid : Establecimiento Tipografico "El Trabajo", 580 p.
  • Navarro Martin, Antonio (1878) Opúsculo sobre la Pacificacion de Cuba, acompañado ... de los festejos de la paz y biografía ... de su ilustre pacificador ... D. Arsenio Martinez de Campos, México, 78 p.
  • Tone, John Lawrence (2006) War and genocide in Cuba, 1895-1898, Chapel Hill : University of North Carolina Press, ISBN 0-8078-3006-2

External links uredi