Arnold Vosloo (Pretoria, JAR, 16. lipnja 1962.) je južnoafrički glumac poznat po ulogama svećenika Imhotepa u filmovima Mumija i Mumijin povratak, superheroja Darkmana te južnoafričkog plaćenika, pukovnika Coetzeea u filmu Krvavi dijamant. U televizijskoj seriji 24 tumačio je bliskoistočnog terorista Habiba Marwana.

Biografija uredi

Počeci uredi

Vosloo je rođen u Pretoriji te dolazi iz glumačke obitelji (Johan J. Daniel Vosloo i Johanna Petronella Vorster Vosloo). Živio je u Despatchu a od braće je imao sestru Nadiu. Arnoldov glumački talent je otkriven veoma rano, tokom školskih priredbi. Nakon srednje škole i odsluženja vojnog roka (gdje je otpušten zbog zdravstvenih razloga[1] upisao je studij drame na Pretoria Technikonu.[2]

Karijera uredi

Arnold Vosloo je glumačku karijeru započeo u južnoafričkom kazalištu gdje je osvojio nekoliko Dalro nagrada zbog svojih izvedbi Don Juana, Hamleta i drugih te je ubrzo postao članom pretorijskog narodnog kazališta. Glumio je u Torch Song Trilogy te je osvojio nagradu za glumu u TV showu Meisie van Suid-Wes (hrv. Djevojka s jugozapada Afrike).

Glumac je svoj prvi filmski nastup imao 1984. u filmu Boetie gaan Border toe (hrv. Mali brat ide do granice), komediji o pograničnom ratu. Film je nagrađen Dalro nagradom. Dolaskom u SAD, Vosloo najprije počinje glumiti u kazalištima Chicago Northlight Theatre i NY Circle In The Square Uptown gdje je nakratko glumio i sa Al Pacinom.

Svoj debi na američkom filmu imao je 1992. u filmu 1492: Conquest of Paradise. Nakon što je Liam Neeson glumio Darkmana u prvom filmu, Vosloo je istoimenog filmskog junaka tumačio u drugomk i trećem nastavku. U akcijskom filmu Teška meta kojeg je režirao John Woo tumačio je ulogu negativca zajedno sa Lanceom Hendriksenom i Jean-Claude Van Dammeom. 1999. pojavio se u naslovnoj ulozi filma Mumija (zajedno sa Brandonom Fraserom) kao i u nastavku iz 2001. U oba filma tumačio je Imhotepa, vrhovnog egipatskog svećenika i glavnog antagonista. Ulogu glavnog negativca Francoisa Molayja imao je u dječjoj komediji Agent Cody Banks.

Nakon što je 2004. objavljen treći film iz trilogije Mumija, Vosloo i Brandon Fraser su otvorili i promovirali tematske parkove inspirirane filmom koje je izgradio Universal Studio u Hollywoodu i floridskom Orlandu.

Uz svoju filmsku karijeru Arnold Vosloo je imao i gostujuće uloge u serijama kao što su Dnevnik crvene cipele, American Gothic, Nash Bridges, Charmed, Alias i NCIS. U seriji Veritas: The Quest je tumačio jednu od glavnih uloga kao i u četvrtoj sezoni serije 24 glumeći terorističkog vođu Habiba Marwana. Vosloo se pojavio i u tri epizode serije Chuck glumeći agenta Vincenta. 2004. glumac se vratio u domovinu gdje je snimio film Forgiveness o bivšem policajcu koji traži obitelj bivšeg aktiviste protiv apartheida kojeg je ubio.

Jedna od posljednjih većih filmskih uloga glumca bila je ona gdje je tumačio južnoafričkog plaćenika, pukovnika Coetzeea u filmu Krvavi dijamant iz 2006. Arnold Vosloo je glumio zajedno sa Leonardom DiCapriom a film je sniman u JAR-u i Liberiji.

Od ostalih aktivnosti, Vosloo je dao glas glavnom junaku video-igre Boiling Point: Road to Hell koju je u ljeto 2005. izdao Atari.

Privatni život uredi

Arnold Vosloo je postao naturaliziranim američki državljaninom 1988.[3] nakon što se oženio s glumicom Nancy Mulford s kojom je zajedno glumio. Par se rastao tri godine kasnije. 16. listopada 1998. glumac se ponovno oženio s Olivijom Ahí, Amerikankom meksičkog podrijetla iz južne Kalifornije. Glumac i njegova supruga su borci za životinjska prava i predstavnici IFAW-a, Međunarodnog fonda za dobrobit životinja.

Izvori uredi

  1. „Interview at Charlie Rose's”. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-29. Pristupljeno 2016-11-24. 
  2. Daniel Jacobs: "Die Vosloos", Nuttige Landsburgers, 2003., 234. str.
  3. Arnold Vosloo Film Reference biography

Vanjske poveznice uredi