Pasanci

(Preusmjereno sa stranice Armadili)

Pasanci ili armadili (Cingulata) su rod oklopljenih sisavaca iz porodice - Dasypodidae, koji žive uglavnom po tropskim i suptropskim regijama Centralne i Južne Amerike. [1]

Pasanci
Pasanac sa oklopom od devet pojasa
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Eutheria
Nadred: Xenarthra
Red: Cingulata
Porodica: Dasypodidae
Illiger, 1811.

Porodica Dasypodidae jedina je preživjela porodica u rodu Pasanaca, a preostale dvije Pampatheriidae i Glyptodontidae su izumrle.

Većina od 20 vrsta pasanaca živi na otvorenim površinama, poput travnjaka, ali neke vrste žive i po šumama. [1]Svi pasanci imaju oklop sastavljen od niza rožnatih ploča - kolutova, koji im pokriva veći dio tijela, uključujući glavu, a velika većina i oklop po nogama i repu (jedna vrsta gotovo i nema oklopa). Tako postoje pasanci sa tri, šest i devet pojasa kolutova na svom oklopu.

Samo jedna vrsta, Devetopojasni pasanac (Dasypus novemcinctus), živi na jugu Sjedinjenih Američkih Država. [1] Kako nije imao prirodnih neprijatelja proširio po Srednjoj i Južnoj Americi sve do Argentine i Patagonije.

Pasanci su prosječno dugi oko 75 cm (zajedno s repom), jedino Divovski pasanac naraste i do 150 cm i teži do 59 kg, za razliku od njega Vilinski pasanac ima samo 12 do 15 cm.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Armadillo (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 23. 09. 2012. 

Vanjske veze uredi