Aristomen je bio kralj Mesenije u 7. vijeku pne., slavljen zbog borbe sa Spartancima u drugom mesenijskom ratu.

Kada su Mesenci digli ustanak protiv svojih spartanskih gospodara, Aristomen je postao komandantom ustaničke vojske. Iako je prva bitka sa Spartancima završila neodlučeno, Mesenci su bili impresionirani njegovom ratničkom vještinom, te su ga proglasili za kralja.

Aristomen je nakon toga krenuo u napade na Spartu. Jednom je uspio doći u sam grad i ostaviti štit sa svojim potpisom u hramu boginje Atene. To je uplašilo Spartance koji su zbog toga poslali izaslanstvo u Delfi|Delfe da od proroćišta dobiju savjet kako poraziti Mesence.

Usprkos sve svoje vještine, Aristomen nije uspio poraziti Spartance te je nakon nekoliko bitaka bio prisiljen povući se na planinu Iru od koje je napravio utvrđeno uporište. Njega Spartanci nisu uspjeli osvojiti jedanaest godina. Odatle je povremeno vršio napade na Spartu te bio zarobljavan čak tri puta. Dva puta je pušten uz otkup, a treći put su ga Spartanci odlučili ubiti, bacivši ga u jamu Keda zajedno s drugim zarobljenicima.

Aristomen je preživio pad i na dnu jame ostao tri dana. Odatle se izvukao prateći lisicu koja je znala put iz jame. Kada se vratio na Iru, dočekan je kao heroj.

Ira je nakon jedanaest godina opsade pala, a Mesenci su ili ponovno postali heloti ili pobjegli u Italiju gdje je osnovan grad Messina. Aristomen je pak otišao - neki antički izvori kažu uz pomoć bogova - na otok Rodos gdje je umro u izgnanstvu.

Sir Richard Burton tvrdi da su priče o Aristomenu poslužile kao inspiracija za lik Sinbada iz 1001 noći.