Aristion, a po nekim izvorima Atenion (? - Atena, mart 86. pne.) je bio grčki filozof i političar, poznat po tome što je u Ateni za vrijeme prvog mitridatskog rata svrgnuo tadašnju pro-rimsku oligarhiju i umjesto nje zaveo vlastitu pro-mitridatsku tiraniju.

O njegovom ranom životu, kao i o imenu, postoje proturječni podaci. Prema jednima je bio sljedbenik peripatetičke, a prema drugima epikurejske škole. U svakom slučaju, stekao je ugled poučavajući filozofiju u Meseni i Larisi te se vratio u Atenu kao bogat i ugledan čovjek. Atenske vlasti su ga, pak, poslale kao ambasadora pontskom kralju Mitridatu, koji se baš tada pripremao za sukob s Rimom. Mitridat i Aristion su se brzo sprijateljili i pronašli zajednički jezik, te je Aristion sudjelovao u njegovoj propagandnoj kampanji koja je za cilj imala potaknuta panhelenski ustanak protiv rimske vlasti. Upravo zahvaljujući Aristionu, atensko javno mnijenje se okrenulo protiv Rima.

Godine 88. pne. Aristion se vratio u Atenu, te uz pomoć Mitridata preuzeo vlast. Njegov je režim, prema navodima antičkih pisaca, obilježila velika okrutnost. Atenskim trupama pod Apelikonom iz Teosa je naredio da opljačkaju hram u Delosu. Godine 87. pne. su pod zidine Atene došle rimske trupe pod Sulom i započele dugotrajnu i mukotrpnu opsadu. Ona je završila 1. marta 86. pne. kada su rimske snage na juriš zauzele grad i maskakrirale žitelje. Aristion se pokušao skloniti u Akropoli, ali su ga Rimljani tamo zarobili, a potom pogubili. Antički izvori navode da je upravo zbog skrnavljenja Ateninog hrama Sula kasnije umro bolnom smrću.