Arhiv Tuzlanskog kantona

Arhiv Tuzlanskog kantona je javna ustanova u Tuzli. Proglašen je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine na sjednici komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održanoj od 1. do 4. decembra 2009. godine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo (predsjedavajuća). Za postignute rezultate u svom radu Arhiv je dobio brojna i značajna priznanja.

Arhiv Tuzlanskog kantona je ustanova osposobljena da se nosi i sa veoma složenim pitanjima arhivske teorije i prakse. Šesdesetogodišnje stasavanje Arhiva najbolje se može sagledati u očuvanju arhivske građe, kao unikatnog kulturnog naslijeđa, nezamjenjivog pamćenja, neophodnog ne samo za provjeru validnosti prošlosti, već i za spoznaju identiteta naroda i države.[2]

Historija uredi

Arhiv u Tuzli osnovan je 1. jula 1954. godine. Svoj rad započeo je kao Arhiv grada Tuzle, ali se njegova funkcija ubrzo proširila na područje Tuzlanskog sreza, a potom i na područje regije sjeveroistočne Bosne, koju je od 1962. godine činilo 18 opština.

Zbog svoje regionalne funkcije, Arhiv je 1966. godine preregistriran u Istorijski arhiv Tuzla. Sredinom 1968. godine, došlo je do integracije Arhiva u Tuzli i Arhiva u Doboju, čime je Arhiv u Doboju prestao egzistirati kao samostalna institucija i dobio status Arhivskog sabirnog centra. Ovom integracijom područje djelovanja Istorijskog arhiva u Tuzli se proširilo na prostor još deset opština, ukupno 28.

Krajem 1973. godine, došlo je do razdvajanja Istorijskog arhiva Tuzla na dvije samostalne arhivske ustanove: u Tuzli i u Doboju.

Od jula 1977. do 1994. godine Arhiv djeluje pod nazivom Regionalni historijski arhiv Tuzla. Osnivanjem Okruga Tuzla, Arhiv je dobio novog osnivača i novi naziv Historijski arhiv Okruga Tuzla, obavljajući djelatnost na području Okruga, a što čini nešto manje od polovine teritorije regije sjeveroistočne Bosne.

U skladu sa odredbama Zakona o arhivskoj djelatnosti na području Tuzlanskog kantona iz 2000. godine, Arhiv je 2002. godine preregistrovan u Arhiv Tuzlanskog kantona, pod kojim nazivom i danas funkcioniše.

Opis uredi

Arhivska građa koju posjeduje Arhiv Tuzlanskog kantona sistematizirana je po grupama:

  • Tijela javne uprave
  • Pravosuđe
  • Obrazovanje, nauka i kultura
  • Privreda
  • Društveno-političke organizacije, društva i udruženja
  • Vjerske organizacije
  • Zbirke
  • Lične i porodične zbirke.

Arhiv je organizator Međunarodnog savjetovanja “Arhivska praksa”. Kao rezultat tih savjetovanja do sada je, u periodu od 1998. do 2008. godine, objavljeno 11 brojeva časopisa “Arhivska praksa”

Reference uredi

  1. „Arhiv Tuzlanskog kantona”. Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 13. 9. 2018. 
  2. Arhiv Tuzlanskog kantona

Vanjski linkovi uredi