Mihael (arhanđeo)

(Preusmjereno sa stranice Arhangel Mihail)

Mihael, Mihajlo ili Sveti Mihovil je arkanđeo i njegovo ime se spominje u Bibliji pet puta. Sv. Mihovil je zaštitnik policajaca i vojnika. Zaštitnikom je i radiologa [1]. Papa Pio XII. ga je proglasio za njihova zaštitnika.

Sveti Mihovil (Guido Reni)

Sv. Mihovil u Bibliji uredi

Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog "Mi ha el", što znači: "Tko je kao Bog" (latinski: "Quis ut Deus").

Najznačajniji tekst o Sv. Mihovilu je onaj iz Otkrivenja: "Uto se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao - sotona, zavodnik cijeloga svijeta - bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli" (Dn 12,7-9).

Ikonografija prikazuje Sv. Mihovila kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.

Štovanje svetog Mihovila uredi

Prema kalendaru Rimokatoličke Crkve, blagdan sv. Mihovila se slavi 29. rujna. Na taj dan se slave i preostala dva arhanđela: Sv. Gabrijela i Sv. Rafaela.

Bogoslužje vrlo zorno ističe trostruku djelatnost sv. Mihovila u službi Crkve. On je borac, molitelj i pratitelj.

Molitva sv. Mihovilu se upotrebljava kao zaštita od zlih duhova i ta molitva je jedina egzorcistička molitva koja je dana na uporabu laicima uz dopuštenje Rimokatoličke Crkve.

Sv. Mihovila podjednako štuju i židovi i kršćani i muslimani.

Razni narodi štuju sv. Mihovila kao svoga zaštitnika, u Italiji je zaštitnik javne sigurnosti, a papa Pio XII. ga je proglasio zaštitnikom radiologa. Njemačka i Engleska ga također od davnine slave kao svoga zaštitnika.

I u Hrvatskoj su u čast sv. Mihovilu podignute mnoge župne i podružne crkve, a neka mjesta nose njegovo ime, npr. Donji Miholjac, Miholec, Mihovljan itd. Sveti Mihovil je zaštitnik starog hrvatskog grada Šibenika, te Hrvatske policije i Hrvatske vojske.

V. također uredi

Izvori uredi

  1. „Bijakova”. Arhivirano iz originala na datum 2008-12-03. Pristupljeno 2011-10-19.