Arhangel (grupa)

Za ostale upotrebe, v. Arhangel (razvrstavanje).

Arhangel (makedonski: Архангел) je rok grupa iz Makedonije koju je u Skoplju 1989. godine osnovao Risto Vrtev, prvi pevač Mizara i nekadašnji član Inole Iks. Tokom svoje karijere objavili su četiri albuma, a smatraju se jednim od najboljih makedonskih grupa tokom `90. Grupa je tesno sarađivala sa umetničkim pokretom Makedonska Strelba, nastalom po uzoru na slovenački NSK(nem. Neue Slowenische Kunst).

Naziv uredi

Grupa je dobila ime po mitskim bićima hrišćanstva Arhangelima ili Arhanđelima koji se smatraju vrhovnim anđelima u hrišćanskoj hijerarhiji i nalaze se odmah ispod Boga.

Muzika Arhangela uredi

Vrtev u svom muzičkom stvaralaštvu u okviru Arhangela objedinjuje kako lagane melodične rok zvukove(1 000 000$, „Arhangel“, „Hart Kor“ (engl. Heart Core), Zaumna Sila, ...), tako i brze i energične zvukove(Nova Vera, Nova Biblija, Zlatno Žolto, Čovek bez Ime i Prezime, „Nebesna Mašina“, ...). Kritika je muzičko stvaralaštvo grupe najčešće poredila sa mančesterskim Smitsima i beogradskom Ekatarinom Velikom.

Tekstovi pesama se bave širokom lepezom stvari od ljubavi(Iljada Svetla) i apatije(1 000 000$), preko političkih promena(Nova Vera, Nova Biblija) pa sve do neizostavnih pomalo religijskih tema(„Krst“) zbog čega se i pojavilo neizostavno poređenje sa Mizarom. Zbog tog prisustva pomalo verske tematike, ali i vidnog izostanka muzičkih etno elemenata Arhangel se često karakterisan kao rok Mizar.

Tokom svoje karijere Arhangel je uradio i dve obrade koje su se pojavile i na njihovim albumima.

  1. Blekov „Vandervul Lajf“ (engl. Wonderful Life) je obrađen pod imenom Čudesen Svet koji je objavljen na Arhangelu II.
  2. Hasker Duov „Nevr toking to ju agen“ (engl. Never talkin` to you again) je obrađen kao „Nevr tok“ (engl. Never talk) koji je objavljen kao singl 1995. godine, a kasnije se našao na Nebesnoj Mašini.

Obrada Hasker Dua koja je izašla kao singl 1995. godine dobila je iste godine nagradu za najbolju pesmu i spot u Makedoniji.

Prošlost Arhangela uredi

Albumi uredi

Arhangel je tokom svoje karijere objavio četiri studijska albuma i jedan živi, a njihove numere su se pojavile i na nekoliko kompilacija.

Studijski albumi uredi

Živi albumi uredi

Kompilacije uredi

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi