Arba Minč (amharski: četrdeset izvora, engleski: Arba Minch) je grad na jugu Etiopije, znan i po imenima Gantar i Minghi. Grad se nalazi u Zoni Semien Omo u Regiji Južnih naroda, narodnosti i etničkih grupa oko 500 kilometara južno od Adis Abebe, na nadmorskoj visini od 1285 metara.

Arba Minč
Gantar
Minghi
Koordinate: 6°2′N 37°33′E / 6.033°N 37.550°E / 6.033; 37.550
Država  ETI
Visina 1,285
Stanovništvo (2005.)
 - Grad 72,507
Karta
Arba Minč Gantar Minghi is located in Etiopija
Arba Minč Gantar Minghi
Arba Minč
Gantar
Minghi

OsobineUredi

Arba Minč je dobio ime po brojnim izvorima kojima obiluje, obilje vode povoljno djeluje na rast šuma u okolici grada. Smješten u podnožju zapadne strane Velike rasjedne doline (Great Rift Valley), Arba Minč se zapravo sastoji od dva grada; Šeče, dijela grada sa zgradama uprave i Sikelije 4 kilometra udaljenog stambeno poslovnog dijela grada. Istočno od Sikelije nalazi se ulaz u Nacionalni park Nečisar, koji se prostire na prevlaci između jezera Abaja na sjeveru i jezera Čamo na jugu.

Arba Minč je sjedište kraja poznatog po proizvodnji brojnog voća; manga, banana, naranača, jabuka, gvajava i ananasa, poznat je i po svojim brojnim ribnjacima. Grad je sjedište Sveučilišta i Etiopske evangeličke crkve Mekane Jesus. Ima novu Aerodrom - Arba Minč (ICAO kod HAAM, IATA kod AMH)

HistorijaUredi

Arba Minč počeo se razvijati kad je umjesto dotadašnje Čenče postao upravno sjedište bivše Pokrajine Gamu-Gofa. Novim etipskim ustavom iz 1995 to više nije, već je samo sjedište Zone Semien Omo. Norveški Luterani otvorili su svoju misiju u Arba Minču 1970, ona je ubrzo osnovala trgovačku školu, misiju i školu preuzela je Etiopska evangelička crkva Mekane Jesus.

Na velikoj svečanosti 6. maja 1992 na kojoj je prisustvovao i etiopski premijer Tamirat Layne otvorena je tekstila tvornica u Arba Minču, ona će proizvoditi mješane tkanine od poliestera i pamuka. [1]

StanovništvoUredi

Prema podacima Središnje statističke agencije Etiopije -(CSA) za 2005., Arba Minč imao je ukupno 72,507 stanovnika, od toga je 36,296 bilo muškaraca, i 36,211 žena.[2]

DogađanjaUredi

Arba Minč je mjesto održavanja tradicionalnog godišnjeg festivala Tisuću zvijezde glazbe i plesa, koji nastoji očuvati i razviti autoktone plesove, pjesme, umjetnost i kulturu, više od 50 naroda i narodnosti Regije Južnih naroda, narodnosti i etničkih grupa. Festival organizira lokalna organizacija Gughe, udruga za autoktonu umjetnost i glazbu, uz novčanu potporu američke organizacije The Christensen Fund iz Palo Alta u Kaliforniji.

IzvoriUredi

  1. "Local History in Ethiopia" The Nordic Africa Institute website (pristupljeno 6. juna 2008.)
  2. CSA 2005 National Statistics, Table B.3

Vanjske vezeUredi