Arístides Agramonte

Arístides Agramonte Simoni (Camagüey, 3. lipnja 1868.New Orleans, Louisiana, 19. kolovoza 1931.) je bio kubansko-američki liječnik, patolog i bakteriolog, ekspert za tropsku medicinu. Studirao je medicinu na Columbiji u New Yorku. Godine 1898., vojni liječnik i general-brigadir George Miller Sternberg imenovao je Agramontea izvršnim pomoćnim kirurgom pri američkoj vojsci te ga je poslao na Kubu kako bi proučio epidemiju žute groznice. Kasnije je bio član Komisije za žutu groznicu, komisije američke vojske koju je predvodio vojni lijačnik Walter Reed, a koja je oformljena kako bi analizirala širenje žute groznice.

Arístides Agramonte

Rođenje 3. lipnja 1868.
Kuba Camagüey, Kuba
(tada Generalna Kapetanija Kuba)
Smrt 19. kolovoza 1931.
Sjedinjene Američke Države New Orleans, LA, Sjedinjene Države
Državljanstvo Kuba kubansko
Sjedinjene Američke Države američko
Narodnost Kubanac
Polje medicina
(patologija, bakteriologija)
Institucija Univerzitet u Havani
Alma mater Univerzitet Columbia
Poznat po rad na opisivanju žute groznice

Uz žutu groznicu, Agramonte je proučavao kugu, denga groznicu, trahom, malariju, tuberkulozu, trbušni tifus i druge bolesti. Nakon rada u Komisiji, vratio se na Kubu gdje je predavao na Univerzitetu u Havani od 1900. do 1930., utjecavši snažno na razvoj medicine na Kubi. Paralelno je držao i nekoliko pozicija u vlasti.

U periodu od 1903. do 1917. godine, Agramonte je bio šest puta nominiran za Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu, međutim nikada ju nije dobio. Godine 1903. nominirao ga je John George Adami, dok ga je u periodu 1912.1917. (nije bio nominiran 1916.) nominirao Charles Louis Alphonse Laveran.