Apple II je marketinško ime više međusobno kompaktibilnih kompjutera koje je proizvodila američka tvrtka Apple između 1977. i 1993. kada se prestaja s proizvodnjom. Prva verzija Apple II kompjutera zasnovano je na mikroprocesoru MOS 6502 i zajedno s Commodore PET i Tandy TRS-80 činila je 1977. godine takozvano trojstvo s kojim nastaje industrija kućnih kompjutera. Uspjeh tog trojstva i konzole Atari 2600 izazvala je IBM da stvori svoje osobno računalo IBM PC ili PC, koje je kasnije postao standarno računalo. Sveukupno je bilo proizvedeno između 5 i 6 miliona raznih vrsta Apple kompjutera.

Apple II (centralna jedinica)

Modeli uredi

  • Apple II
  • Apple II Plus
  • Apple II Europlus
  • Apple IIe
  • Apple IIc
  • Apple IIGS - izgrađen oko 16 bitnog mikroprocesora WDC 65816.

Arhitektura uredi

Apple II je zasnovan na 8-bitnom mikroprocesoru MOS 6502 i u mnogo čemu je plod razmišljanja čelnika tvrtke Apple, da se na tržište izbaci računalo koje je jednostavno za proizvoditi te da je cijena prihvatljiva. Apple II nema nikakvih posebnih intregriranih kola za grafiku, zvuk ili neke druge funkcije, te u cijelosti je napravljen od diskretnih kola koje su lako nabavljive na tržištu. No isto tako posebna VLSI integrirana kola, usporili bi izlazak na Apple II, no i cijena njihove izrade u tim godinama bilo je neprihvatljivo za male tvrtke kao Apple.

Klonovi uredi

Apple II je bio skupi kompjuter, no zahvaljujući njegovom otvorenom dizajnu i korištenjem lako dostupnih integriranih sklopova, omogućilo stvaranje industrije jefinijih strojeva tj. klonova. Jedini dio koji se trebao preslikati s appleovog stroja bio je sistemski ROM (sada se uobičajeni naziv BIOS). Klonovi su pridonijeli da se Apple II proširi u mnogim zemljama gdje je njihov uvoz bio onemogućen, zabranjen (zemljame Istočnog bloka) ili su naprosto bili preskupi za potrošaće. Klonovi su se proizvodili u mnogim zemljama svijeta: SSSR, Koreja, Japan, Njemačka, Hrvatska, SAD, Kina, Tajvan... Slijedi kratki popis Apple II klonova:

Sudskim sporovima tvrtka Apple uspjela je ugasiti proizvodnju Apple II klonova u SAD, Kanadi i u drugim zapadnim zemljama, jer mnogi su doslovce preslikali s Apple II računala. Drugi proizvođači su sami napisali svoj sistemski ROM, no to je nekada dovodilo do nekompatibilnosti jer tvrtka Apple je izbacivala novije inačice i često je mjenjala sadržaj sistemskog ROMa tako da bi spriječila i poskupljivala proizvodnju klonova.

Emulacija uredi

Postoji veći broj emulatora za Apple II, i njihovim korištenjem moguće je pokrenuti većinu programa koja su bila dostupna za Apple II


Vanjske veze uredi