Aponogetonaceae

Aponogetonaceae je familija monokotiledonih skrivenosemenica iz reda Alismatales. Jedna biljka iz ove familije, madagaskarski vodeni klas (Aponogeton madagascariensis), jeste omiljena vrsta među akvaristima širom sveta. Status familije priznat je u većini klasifikacionih sistema[1][2], ali taksonomska pozicija (pripadnost redu) varira od sistema do sistema. Smatra se da je najsrodnija sa familijama Hydrocharitaceae i Potamogetonaceae.

Aponogetonaceae
Aponogeton distachyos.jpg
Aponogeton distachyos
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Liliopsida
Red: Alismatales
Porodica: Aponogetonaceae
J.Agardh

Familija Aponogetonaceae obuhvata samo jedan savremeni rod, Aponogeton, sa 50 vrsta[3] rasprostranjenih u podsaharskoj Africi, jugoistočnoj Aziji i Australiji. Paleobotanička istraživanja ukazuju da je rasprostranjenje familije u ranijim geološkim periodama bilo drugačije – jedinstveni polen ove familije nalažen je u sedimentima na zapadnom Grenlandu i u Severnoj Americi[3].

IzvoriUredi

  1. Angiosperm Phylogeny Group (2003). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II. Botanical Journal of the Linnean Society 141: 399-436. Available online.
  2. Takhtajan, A. 1997. Diversity and Classification of Flowering Plants. Columbia University Press, New York.
  3. 3,0 3,1 Aponogetonaceae

Vanjske vezeUredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Aponogetonaceae
 Wikivrste imaju podatke o: Aponogetonaceae