Antioh XIII Azijatik

Antioh XIII Dioniz Filipator Kalinik, također poznat i po nadimku Azijatik (latinski: Asiaticus, ? - 64. pne.) bio je jedan od posljednjih vladara Seleukidskog Carstva, u doba njegove vladavine svedenog na dio današnje Sirije.

Bio je sin kralja Antioha X Euzeba i egipatske princeze Kleopatre Selene. Otac mu je ubijen oko 92. pne. a majka mu je nakon toga do 85. pne. služila kao regent. Vladavina - koju su bili obilježili stalni dinastijski sukobi - bila je simbolična, s obzirom da je oko 83. pne. Siriju osvojio armenski car Tigran Veliki. Nakon toga je Kleopatra Selena išla u Rim tražiti od Senata da joj sina prizna kao egipatskog kralja, ali to nije imalo uspjeha. Kleopatru Selenu je pri povratku na Bliski Istok Tigran uspio uhvatiti i pogubiti, ali sin je preživio.

Kada je u trećem mitridatskom ratu godine 69. pne. rimski vojskovođa Lukul pobijedio Tigrana kod Tigranocerte, građani Antiohija|Antiohije su Antioha proglasili novim kraljem. Lukul je to priznao proglasivši Antioha klijentskim kraljem Sirije. Međutim, kada je komandu nad rimskim snagama na Istoku preuzeo Pompej, dao je svrgnuti i pogubiti Antioha, te ga na čelu sirijske države zamijeniti s arapskim poglavicom Sampisceramom. S Antiohom je prestala postojati Seleukidska dinastija, iako je nešto kasnije nakratko Sirijom vladao i Filip II Filoromej.

Vanjske veze uredi

Prethodi:
Tigran
Seleukidski vladar
Slijedi:
Filip II