Antioh I Soter (324/323. pne. -261. pne. ) bio je car Seleukidskog carstva. Vladao je od 282. pne. -261. pne. .

Srebrenjak Antioha I. Na grčkom piše ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΙΟΧΟΥ (kralj Antioh).

Teško održanje velikog carstva i pobeda nad Galima

uredi

Kada mu je ubijen otac Seleuk 281. pne. , pred njim se našao težak zadatak održanja velikog carstva. Odmah izbija pobuna u Siriji. Antioh odustaje od osvajanja Makedonije i Grčke. Sa Ptolemejem II sklapa mirovni sporazum. U Maloj Aziji nije uspevao da pokori Bitiniju ili Kapadokiju. Suočio se sa invazijom keltskih Gala na Malu Aziju 278. pne. , ali u borbama sa njima pobeđuje pa je prozvan Soter ("spasilac" ).

Stalni sukobi sa Egiptom zbog Sirije

uredi

Pri kraju 275. pne. ponovo se otvara stari problem Sirije, tačnije doline Beka. To je stalna sporna tačka između Ptolemejida i Seleukida još od podele 301. pne. . Zbog Sirije izbija Prvi sirijski rat. Dolina Beka je ostala u vlasti Ptolemejida, ali Seleukidi su nastavili da polažu svoje pravo na taj deo Sirije. Rat nije mnogo menjao granice dva carstva, nego su samo gradovi kao Damask i obalna područja Male Azije menjala gospodare.

Poraz od Pergama

uredi

Oko 262. pne. Antioh pokušava da osvoji brzorastuću silu Pergam. Međutim blizu Sarda je poražen 262. pne. , a brzo posle toga 261. pne. umire. Najstarijeg sina je ubio zbog pobune, tako da ga nasleđuje drugi sin Antioh II.

Vidi još

uredi
Antioh I Soter
Rođen/a: 324. pne. Umro/la: 261. pne.
Prethodi:
Seleuk I Nikator
Seleukidski kralj
281–261. pne.
Slijedi:
Antioh II Theos