Antioh II Teos (grčki: Αντίοχος Β' Θεός, 286. pne.–246. pne.), bio je vladar helenističkog Seleukidskog Kraljevstva koji je vladao u periodu 261. pne.–246. pne.. Bio je sin kralja Antioha I i kraljice Stratonike, kćeri Demetrija Poliorketa.

Antioh II

Oca je naslijedio zimi 262/261. pne. te nastavio voditi drugi sirijski rat protiv ptolemejskog Egipta. Istovremeno je nastojao da svoju vlast iz Azije proširi na Evropu, odnosno u Trakiju, ali su ga u tome priječile brojne intrige vazalnih vladara i gradova-država u Maloj Aziji. Nakon što je u Miletu ubio omraženog tiranina Timarha, zahvalni građani su mu dali ime Theos ("bog").

Antiohovu zauzetost problemima na zapadnim granicama su s vremenom počeli koristiti njegovi satrapi na istoku carstva. Andragora, satrap Partije je tako proglasio nezavisnost, isto kao i baktrijski satrap Diodot koji je osnovao Grčko-Baktrijsko Kraljevstvo.

Antioh je zbog toga odlučio sklopiti s mir s Egiptom te je oženio Bereniku, kći egipatskog kralja Ptolemeja II. Zbog toga se prethodno razveo sa suprugom Laodikom i dao je protjerati u Efez. Odatle je Laodika spletkarila nastojeći ponovno postati kraljicom. Godine 246. pne. se Antioh odlučio s njom pomiriti i otići u Efez, ostavivši Bereniku i njenog sina u Antiohiji. Laodika je tada iskoristila priliku da otruje Antioha, a njeni pristaše u Antiohiji su ubili Bereniku i njeno dijete. Laodika je potom kao nasljednika proglasila svog sina Seleuka.

Antioh je s Laodikom također imao kćer Laodiku, koja će postati suprugom Mitridata II Pontskog.

Antioh se spominje u Ediktima Ašoke kao jedan od vladara kome je maurijski car Ašoka poslao izaslanike s ciljem da grčkog kralja i njegove podanike preobrate na budizam. Taj se događaj ne spominje u helenističkim izvorima, pa historičari pretpostavljaju da misija nije uspjela zbog pobuna na istoku carstva, odnosno prekida dotadašnjih veza između seleukidskog dvora i Indije.

Napomene uredi

Antioh II Teos
Rođen/a: 286. pne. Umro/la: 246. pne.
Prethodi:
Antioh I Soter
Seleukidski kralj
261–246. pne.
Slijedi:
Seleuk II Kalinik