Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije

Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (mak. Антифашистичко Собрание на Народното Ослободување на Македонија; skraćeno ASNOM) je predstavljalo vrhovno predstavničko, zakonodavno i izvršno telo narodne vlasti u Makedoniji, u tijeku narodne revolucije u periodu od avgusta 1944. do aprila 1945. godine.

Memorijalni centar ASNOM-a u Pelincu.
Manastir Sveti Prohor Pčinjski
Govor Edvarda Kardelja na drugom zasjedanju ASNOM-a

ASNOM je konstituisan na Ilindan 2. kolovoza 1944. na prvom zasjedanju u manastiru Prohoru Pčinjskom, tada na oslobođenom teritoriju Makedonije.

Kasnije je Manastir Prohor Pčinjski je pripao Federalnoj Srbiji.

16. aprila 1945, na Trećem zasjedanju ASNOM je preraslo u Narodnu skupštinu Makedonije.

Formiranje ASNOM-a i Prvo zasjedanje uredi

Inicijativni odbor za osnivanje ASNOM-a formiran je novembra 1943. godine u selu Crvena voda.

U njegovom sastavu nalazili su se:

Marta 1944. godine IO je uputio pismo svim Narodo-oslobodilačkim odborima u Makedoniji da izaberu delegate za Prvo zasjedanje ASNOM-a.

Prvi sastanak Inicijativnog odbora održan je 30. aprila 1944. godine u selu Stajovce, i na njemu je u rad odbora uključeno još 17 članova.

Prvo zasjedanje ASNOM-a održano je 2. avgusta 1944. godine u manastiru sv. Prohor Pčinjski. Iako je izabrano 116. delegata, zasjedanju je prisustvovalo samo 60-ak.

Na zasjedanju su donesene odluke, kojima je:

Na kraju zasedanja izabran je Prezidijum (Predsjedništvo) ASNOM-a. Predsjedništvo se sastojalo od predsjednika, dva potpredsjednika, dva sekretara i 17 članova.

Članovi Predsjedništva ASNOM-a uredi

Drugo zasjedanje ASNOM-a uredi

Drugo zasjedanje Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Makedonije održano je u oslobođenom Skoplju od 28. do 30. novembra 1944. godine.

Ovom zasjedanju su prisustvovali i

podpredsjednici Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije:

predsjednik Otačastvenog fronta Bugarske

predstavnici sovjeteske i anglo-američke vojne misije.

Treće zasedanje ASNOM-a uredi

Treće zasjedanje Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Makedonije je održano od 14. do 16. aprila 1945. godine u Skoplju.

Na ovom zasjedanju Predsjedništvo ASNOM-a je postalo Vlada Federalne Makedonije, a ASNOM je postao Narodna skupština (sobranje) Makedonije.

Za prvog predsjednika Vlade tada je izabran Lazar Koliševski.

Obeležavanje uredi

Nakon raspada SFRJ, Makedoncima nije bilo dopušteno da obeležavaju godišnjice antifašističkog veća, ASNOM-a, u manastiru Prohora Pčinjskog na teritoriji Srbije.[1]

Izvori uredi