Anteros (grč. Αντερως, Anterôs) Aresov je i Afroditin sin, Erosov brat, bog osvetnik neuzvraćene ljubavi, bez čije pomoći je i sam Eros bio nemoćan. Kažnjavao je one koji su prezirali ljubav i koji ljubav nisu uzvraćali. Prikazivan je s dugom kosom i leptirovim krilima.

Anteros
Eros-piccadilly-circus.jpg
Anteros na Piccadilly Circusu u Londonu. Statua je poznata pod imenom The Angel of Christian Charity, a popularno se još naziva i Eros.
Grčki'Αντέρως
Bog uzvraćene ljubavi I osvetnik neuzvraćene ljubavi.
Roditelji: Afrodita i Ares
Simboli: leptirova krila

Anteros je u Ateni bio poštovan prije svega kao božanstvo koje osvjećuje neuzvraćenu i prezrenu ljubav te kao božanstvo koje štiti istopolnu ljubav. Prema Pausaniji (I, 30), u gradu Ateni nalazio se Anterosov žrtvenik. Atenjanin Melet, ponižavajući meteka Timagoru, koji je u njega bio zaljubljen, rekao je ovome da se popne na vrh litice i odatle se sunovrati. Timagora, ništa ne strepeći za svoj život i želeći ugoditi momku, doista se popne na liticu i baci se u ponor. Meleta je odmah obuzelo tako silno kajanje i griža savjesti da se i sam popeo na vrh litice i bacio se u ponor ostavši na mjestu mrtav. Otada je kod Atenjana, posebno meteka, nastao običaj da poštuju Anterosa kao Timagorinog osvjetnika.

Kao termin, anteros se koristio da označi osećanje (uzvraćene ljubavi) koje se javlja kod eromenosa prema njegovom erastu u pederastičkoj vezi, nasuprot osećanju ljubavi (erosa) koje erast oseća prema eromenosu.

Vanjske vezeUredi