Antoine Henri Becquerel

(Preusmjereno sa stranice Anri Bekerel)

Antoine Henri Becquerel (Pariz, 15. prosinca 1852. - Le Croisic, 25. kolovoza 1908.), francuski fizičar, nobelovac i jedan od otkirvača radioaktivnosti

Antoine Henri Becquerel

Rođenje 15. prosinca 1852.
Francuska Pariz, Francuska
Smrt 25. kolovoza 1908.
Francuska Le Croisic, Francuska
Polje fizika, kemija
Institucija Conservatoire des Arts et Metiers
École Polytechnique
Muséum National d'Histoire Naturelle
Alma mater École Polytechnique
École des Ponts et Chaussées
Istaknuti studenti Marie Curie
Poznat po otkriće radioaktivnosti
Istaknute nagrade Nobelova nagrada za fiziku
(1903.)

Becquerel je se rodio u Parizu u znanstvenoj obitelji, koja je zajedno sa njim i njegovim sinom dala četiri generacije znanstvenika. Znanost je studiro u École Polytechnique, a inženjering u École des Ponts et Chaussées. Muséum National d'Histoire Naturelle postavio ga je 1892. na mjesto fizike kao trećeg člana obitelji Becquerel koji je u tom muzeju. Inženjer mostova i autocesta postao je 1894.

Radioaktivnost je slučajno otkrio proučavajući uranijevu sol 1896. Proučavajući rad Wilhelma Conrada Röntgena, Becquerel je spakirao flurescentni mineral, potassium uranyl sulfate, fotografske zdjelice i crni materijal za eksperimnet sa suncem. No, prije odluke za eksperiment otkrio je da su zdjelice potpuno izložene suncu. Nakon nekoliko dana ponovio je eksperiment, i otkrio da na fotografskim zdjelicama ponovo ostaju tragovi, iako nije bio sunčan dan.Nobelovu nagradu koju je dobio 1903. podijelio je sa Pierrom i Marie Curie zbog:
"Zbog izvanrednih usluga koje je napravio sa otkrićem radioaktivnosti".

Académie des Sciences ga je izabrala za privremenog tajnika 1908., godine njegove smrti. Umro je u Le Croisicu u 55. godini života.

Mjerna jedinica za radioaktivnost, bekerel (Bq) nazvana je po njemu; a tu su još i Becquerelovi krateri na Mjesecu i Marsu.