Anita Rahvelišvili

Anita Rahvelišvili (Tbilisi, 28. 6. 1984), gruzijska je operna pjevačica, mezzosopran, koja je 2007. kao protagonistica otvorila sezonu u milanskoj Scali sa samo 23 godine.

Karijera uredi

Učila je klavir u Glazbenoj školi M. Mačavariani u Tbilisiju, a pjevanje na Državnom konzervatoriju V. Saradžišvili u istom gradu, gdje je i diplomirala i klasi Manane Egadze. Na Konzervatoriju je nastupala u ulogama Maddalene u Verdijevu Rigolettu te Olge u Čajkovskijevljevu Jevgeniju Onjeginu. U sezoni 2006/2007. bila je solistica Opere u Tbilisiju.

Godine 2007. uključena je u Program mladih umjetnika milanske Scale, te je nastupila na njezinoj sceni u sporednim ulogama u Puccinijevu Triptihu pod ravnanjem Riccarda Chaillyja te u Pizzettijevu Ubojstvu u katedrali pod ravnanjem Donata Renzettija. Scala je sezonu otvorila 2007. Bizetovom operom Carmen, ravnao je Daniel Barenboim, Anita Rahvelišvili pjevala je naslovnu ulogu, Jonas Kaufmann bio je Don Josè, a Erwin Schrott je bio Escamillo. Barenboim ju je tako lansirao među međunarodne operne primadone. [1][2] U njujorškome Metropolitanu debitirala je 2012. također kao Carmen.[3]

I dalje usavršava pjevanje, a kao pedagog je vodi David Holst.

Snimci uredi

Izvori uredi

  1. Intervju u Repubblici
  2. Intervju u Corriereu della Sera
  3. A Gypsy, Fiery Yet Cool: ‘Carmen,’ With Anita Rachvelishvili, at the Met, The New York Times

Vanjske veze uredi