Anglosaksonsko naseljavanje Britanije

(Preusmjereno sa stranice Anglosasko naseljavanje Britanije)

Anglosasko naseljavanje Britanije je pojam kojim označujemo procese iskrcavanja i naseljavanja germanskih naroda s kontinentalne Europe na Britaniju tijekom ranog srednjeg vijeka. Posebice se odnosi na dolazak Anglosasa u Britaniju nakon pada starorimske vlasti u 5. stoljeću.

Zemljovid glavnih mjesta naseljavanja anglo-saskih naroda oko 600. godine.

Znanstvena zajednica nije jedinstvena u svezi s poticajem, stupnjem naseljavanja i učinkom naseljavanja germanskih naroda. Razlog su različitosti izvora. Tradicijska podjela doseljenika na Angle, Sase i Jute - naroda iz Angelna, Stare Saske i Jyllanda datira iz djela Historia ecclesiastica gentis Anglorum koje je u 8. stoljeću napisao na latinskom Beda Časni o kršćanstvu u Kraljevini Engleskoj.[1] Povijesna i arheološka istraživanja s početka 20. stoljeća su pokazala da je širi raspon germanskih naroda s obala Frizije, Donje Saske i Švedske doselio u Britaniji u onom dobu.[2] Anglosasi su zamijenili keltsku kulturu i društvo u velikom dijelu južne i središnje Britanije te tako pridonijeli stvaranju anglo-saske Engleske i uporabi staroengleskog jezika.

Stari latinski tekstovi ovaj dolazak nazivaju Adventus Saxonum, a prvi ga je uporabio sv. Gildas oko 540. godine.[3]

Adventus Saxonum polazišnom je točkom povijesti Engleske. Tradicijski ju se opisuje više kao invazijom, nego kao naseljavanjem, dok nadnevci i okolnosti odudaraju. Mjera prvih uspjeha Angla i Sasa bila je 441. godine, kad je Galska kronika iz 452. zabilježila da je Britanija pala pod sasku vlast nakon što je pretrpila mnogo katastrofa,[4] vjerojatno u značenju da je sva britanska obala ostala odsječenom do tog nadnevka.

U znanstvenoj zajednici traje debata kako i zašto su naselja Angla i Sasa bila uspješna te pitanje pune naravi odnosa Angla i Sasa prema romaniziranim Britima, uključujući pitanje dokamo su došljaci premjestili ili nadomjestili postojeće stanovnike. Većinu neromaniziranih Brita koja je živjela na zapadu i sjeveru Britanije anglosasko naseljavanje uvelike nije pogodilo.

Anglo-saske seobe u 5. stoljeću s europskog kontinenta na Britaniju.

Bilješke uredi

  1. Beda Časni. Ecclesiastical History of the English People. knjiga I. pogl. 15
  2. Collingwood, R. G.; et al (1936.). „The English Settlements. The Sources for the period: Angles, Saxons, and Jutes on the Continent”. Roman Britain and English Settlements. Oxford, England: Clarendon. str. 325 et sec. 
  3. Haywood, John (1999), Dark Age Naval Power: Frankish & Anglo-Saxon Seafaring Activity (rev. izd.), Frithgarth: Anglo-Saxon Books, ISBN 1-898281-43-2, Dark Age Naval Power, "Anglo-Saxon Piracy and the Migration to Britain". Podnoška 32.
  4. Haywood, John (1999), Dark Age Naval Power: Frankish & Anglo-Saxon Seafaring Activity (revised ed.), Frithgarth: Anglo-Saxon Books, ISBN 1-898281-43-2, Dark Age Naval Power, "Anglo-Saxon Piracy and the Migration to Britain".